Het gevoel van Organon

Blogs

08-07-2010  Ongelofelijk, 2175 banen geschrapt!

Bijna de helft van de banen verdwijnen bij MSD in Oss, waardoor ménsen en hun gezinnen een ongelofelijk zware tijd tegemoet gaan. Mijn aandacht gaat uit naar hen, die zeker in deze toch al zware economische tijden en zo vlak voor de zomervakantie, door deze kille sanering getroffen worden!

De regionale economie is in het hart geraakt. Niet alleen de werknemers, maar ook de vele toeleverende MKBers, lijden hieronder. De kennis en innovatie op het gebied van pharma en life sciences zijn uniek en belangrijk voor Oss en Brabant, maar ook voor Nederland. Als provincie kunnen we banenverlies helaas niet voorkomen: het blijven bedrijfskeuzes. Maar we zetten alles op alles, samen met de gemeente, BOM, BZW, het bedrijf en het Ministerie van EZ, om de kennis en werkgelegenheid in de regio te behouden.

Het blijft een bizarre situatie: aan de ene kant benoemen we landelijke innovatie-speerpunten en halen we alle hens aan dek om de economische crisis te bezweren. Life sciences en medische technologie zijn speerpunten in zowel het regionale als in het landelijke innovatiebeleid. Aan de andere kant zijn de gevolgen van de economische crisis en de globalisering onverbiddelijk. Niet alleen de werknemers van MSD, maar ook de vele toeleverende MKB-ers worden hierdoor getroffen. Nederland en een groot deel van de Europese economie verliest een substantieel deel van de R&D- banen en –investeringen.

De reeds opgezette bestuurlijke Taskforce, onder leiding van de provincie, zal onderzoeken welke mogelijkheden en kansen er zijn in de toekomst. De Taskforce bestaat uit MSD, de gemeente Oss, NV BOM, de BZW en het Ministerie Economische Zaken. Ik ben blij dat we gezamenlijk hier in optrekken. Als kansen denk ik bijvoorbeeld aan doorstarts van werknemers naar nieuwe bedrijven, of om mensen naar werk te begeleiden via de leerwerkservicepunten. Daarnaast kijken we op lange termijn naar hoe we de kennis en innovatie in de regio kunnen behouden en versterken door de juiste faciliteiten daarvoor te bieden. We kunnen met deze gezamelijke acties helaas het banenverlies niet tegenhouden, maar we proberen de schade zoveel mogelijk te beperken.


bron:  Provincie Brabant | Auteur: Lily Jacobs
Dit bericht is 1792 maal bekeken


Nog in te vullen