Het gevoel van Organon

Blogs

24-10-2010  Weinig nieuws onder de zon

Terwijl MSD met de OR, Raad van Bestuur en de vakbonden aan het kijken is of er nog een toekomst is voor Organon, blijft het voor de rest redelijk stil. Alleen een 'kleine' investering in de biotech fabriek op de Geer (wat helemaal geen investering is, want dat geld heeft MSD allang uit Organon gehaald) haalde het nieuws. Geruchten zijn er wel, maar heeft de buitenwacht eigenlijk wel in de gaten wat er gebeurt? Waarschijnlijk net zo min als de medewerkers zelf. En dat is op zich best zorgelijk. Want wie bijvoorbeeld denkt dat het proces van de intergratie van de Organon met MSD nu op een laag pitje is gezet, heeft het verkeerd. Dat gaat in rap tempo door. Informatie wordt in rap tempo overgebracht naar de VS, nieuwe projecten worden niet meer opgestart, zijn er al flink wat arbeidsplaatsen (van de 2175 die zijn aangekondigd) verdwenen en niet meer opgevuld. Er zitten onderzoekers die nagenoeg niets meer om handen hebben en ik mag hopen dat de verveling niet omslaat in depressie, want taferelen zoals bij de Franse Telecom willen we toch niet hebben? Ook moeten de voormalige Organon medewerkers zich in rap tempo aanpassen aan de Amerikaanse werkwijze. Een beetje onzinnig als een verkoop aan een Duits bedrijf een optie is. Het getuigt in ieder geval van weinig respect naar de medewerkers.

Organon zal in toekomst maar moeilijk onder MSD kunnen draaien, gewoon weg omdat er te weinig vertrouwen is in dit bedrijf. Wie blijft zal maar weinig eigen creativiteit kunnen inbrengen. Alles wat op dat gebied aanwezig is, wordt er nu uitgezogen. Straks zitten er alleen maar afgestompte medewerkers.

Als je het zo bekijkt, dan is het niet gek dat de commentaren vanuit de biotech sector er niet één is van rouw. In feite komt het er op neer dat er een marktspeler verdwijnt en 'de een zijn dood is zijn ander zijn brood'. Dat kan dan wel zo zijn, maar of de farma in Nederland er echt bij gebaat is, valt te betwijfelen. Staat de één te jubelen bij de verkoop van Crucell (van het Leidse Science Park), maar wat is er te jubelen als weer een bedrijf in buitenlandse handen komt.

De overheid lijkt niets te doen om het tij te keren. Ja, ze praten mee over een (alweer) nieuw science park. Ze beschouwen Organon blijkbaar als de oude schoenen, die je kunt weggooien als je nieuwe hebt. Al eerder schreef ik dat de overheid door middel van regelgeving heel veel kan doen, maar dit nalaat. Zo willen ze nu veel geld steken in de zorg, maar een plan hoe dat ingevuld moet worden, is er niet. De commentaren vanuit de zorgsector waren deze week niet mals: je trekt niet zomaar een blik medewerkers open die in de zorg kunnen werken.

Het is dan ook symptoom bestrijding. Je zou ook eens kunnen kijken of je op andere wijze de levenskwaliteit van mensen kan verbeteren (want daar zou het om moeten gaan in plaats van alleen maar veel geld verdienen). Zonder saai te willen worden, daar zou de farmaceutische industrie dus best een rol in kunnen spelen. En ervaring is dan essentieel. Maar met de uitverkoop van diezelfde industrie, vrees ik dat de consument over 10 tot 15 jaar hier enorm de dupe van gaat worden. Maar helaas is regeren tegenwoordig niet meer vooruitzien. Maar dat is niets nieuws onder de zon.


bron:  Het gevoel van Organon | Auteur: Alfred Heeroma
Dit bericht is 1960 maal bekeken


Nog in te vullen