Het gevoel van Organon

Blogs

30-10-2010  Pijn

Deze week liet premier Rutte weten zich niet te willen inzetten voor het behoud van arbeidsplaatsen bij Organon. Hij vindt dat de overheid zich niet moet bemoeien met beslissingen van individuele bedrijven. Bovendien zou krimp en reorganisatie nodig zijn, omdat de winst in de farmaceutische industrie afneemt.

Als je deze uitspraak analyseert, dan krijg ik pijn in mijn hart. Allereerst wil Rutte honderdduizenden banen creëren in Nederland, om zo de economie te laten groeien. Je zou dan denken dat het behoud van bestaande banen wel hoog op lijstje zou staan, maar dat lijkt dus niet zo, of ik moet iets gemist hebben. Bovendien vraag ik me af hoe je banen wil creëren als je niet actief gaat bemoeien met het bedrijfsleven. Gaat de overheid al die banen betalen, oftewel de belasting betaler? In een tijd van bezuinigingen lijkt me dat van niet.

Het is juist de overheid die zich wel zou moeten bemoeien met het bedrijfsleven en dan niet allen met lastenverlichting voor bedrijven. Al eerder schreef ik dat de overheid regels maakt. Zo had ik het deze week over met collega’s. Er werd me de vraag gesteld waarom de overheid bij de overname door Schering Plough niet had afgedwongen dat er een bepaald percentage banen in Nederland behouden zou moeten blijven. Dat had best gekund binnen de mededinging regels. Die regels zijn er op gericht om macht van bedrijven in te perken, maar het lijkt er op dat die macht (marktwerking) dus maar een vaag begrip is.

Ook zou de winst in de farmaceutische industrie afnemen. Ik zou wil wel eens willen weten waar Rutte die gegevens vandaan haalt. Goed, de winst van Merck & Co is met 90 % gedaald in het derde kwartaal van 2010, maar de omzet groeide met 84 % voornamelijk door de aankoop van Schering Plough (waaronder Organon). Ook de winst per aandeel blijft op peil (is nu wel wat gedaald, maar op langere termijn neemt die weer toe). Die winstdaling zit voornamelijk in de enorme reorganisatie kosten, die uiteindelijk wel $ 3,5 miljard moet opleveren. En dat betekent dus dat dit geld nu niet meer in de Nederlandse schatkist komt, maar in de Amerikaanse. En wil Rutte zich er niet mee bemoeien? Ik denk er het mijne van. De winst zal juist toenemen.

Een ander aspect dat onderbelicht blijft zijn de counterfeits. Dit zijn medicijnen die illegaal worden gemaakt, voornamelijk in landen als India. De schatting is dat dit ongeveer 10 to 15 % van de totale handel in medicijnen bedraagt. Die medicijnen worden veelal verkocht via internet. Ook hier lijkt de overheid weinig aan te doen. Als je de gezondheidszorg goedkoper wil maken dan zou je er als overheid veel harder op moeten inzetten dat dit soort zaken niet plaatsvinden.

Rutte zegt een regering te zijn voor alle Nederlanders, maar als werknemer van MSD/ Organon voelt dat nu toch niet zo. En dat doet pijn.


bron:  Het gevoel van Organon | Auteur: Alfred Heeroma
Dit bericht is 2038 maal bekeken


Nog in te vullen