Het gevoel van Organon

Blogs

13-11-2010  Nog meer geruchten

Sinds begin september is afgesproken dat Merck & Co (MSD), Raad van Commissarissen, De Ondernemingsraad en de vakbonden gaan bekijken of er een alternatief is voor de sanering van Organon in Oss, waarbij 2175 ontslagen zouden vallen, is het angstvallig stil. De onderhandelaars zijn gebonden aan geheimhouding. Voor de medewerkers is 4 maanden wachten niet altijd even gemakkelijk, want er heerst bij een aantal medewerkers nog steeds onzekerheid. Sommigen wachten niet af en solliciteren elders of worden zelf benaderd door headhunters.

Er is ook een groot verschil in het gevoel van werken bij MSD/ Organon. Sommigen mogen aan (nieuwe) projecten werken en zien wel een uitdaging. Anderen hebben niets of weinig te doen, terwijl andere afdelingen juist weer omkomen in het werk. Je zou zeggen dat je dan medewerkers zonder projecten elders in gaat zetten, maar dat blijkt in de praktijk niet zo gemakkelijk. Enerzijds kun je niet iemand zomaar ander werk laten werken, omdat de scholing/ werkervaring niet past, anderzijds zijn er ook medewerkers die er geen heil in zien om te werken op plekken die buiten hun normale werkveld valt. Vooralsnog leidt dit niet tot problemen, maar dat zou in toekomst wel kunnen gebeuren.

Ook de media probeert de situatie rond Organon ‘warm’ te houden. Er valt natuurlijk weinig te melden, maar toch wist het Financieel Dagblad (FD) weer met een heel artikel te komen. Deze keer keken ze naar bewegingen in de farmaceutische wereld. Daarbij vonden ze twee bedrijven die bezig zijn hun marktaandeel in women's health (vrouwen gezondheid) uit te breiden. Het FD leidde daaruit af dat Organon bij deze twee bedrijven wel in beeld zou zijn. Of die conclusie juist is, valt wel te betwijfelen. Toch was dit bericht mogelijk mede de oorzaak van geruchten binnen het bedrijf dat komende week MSD al meer bekend zou maken over het business plan (waarin dus de toekomst van Organon beschreven gaat worden). Navraag bij de afdeling communicatie leverde op dat daar niets over bekend is. Zover hun bekend volgt het business plan pas in december. Verder reageren ze niet op geruchten, nog intern nog extern.

Het eerste bedrijf dat in het artikel in FD wordt genoemd is het Israëlische Teva. Dit bedrijf heeft wereldwijd 40.000 medewerkers en maakt op zeer grote schaal generieke producten (ze zijn zelfs de grootste op dat gebied in de wereld met 1250 stoffen) en ook in de productie actieve grondstoffen. Generieke producten zijn producten die door andere bedrijven zijn ontwikkeld, maar waar het patent van is verlopen. Met een beperkte R&D kunnen deze producten dan worden 'nagemaakt' en (veel goedkoper dan de oorspronkelijke medicijnen) op de markt worden gebracht. Teva richt zich op zenuwziekten (bijvoorbeeld gordelroos, MS), vrouwen gezondheid, longaandoeningen en biotech producten.

De meeste winst halen ze met multiple sclerose medicijnen, maar ook met longaandoeningen en vrouwen gezondheid. Jaarlijks wordt er $ 14 miljard omgezet. Hoewel het bedrijf een omzetstijging van 47 % t.o.v. het derde kwartaal 2009 meldde, is het bedrijf toch afgestraft op de Amerikaanse beurs. Dit heeft te maken met de overname van het Duitse Ratiopharm GmbH (ook generieke producten) eerder dit jaar voor € 3,6 miljard en ook de recente overname van het Franse Théramex (onderdeel van het Duitse Merck en actief op het gebied van vrouwen gezondheid) voor € 265 miljoen. Aandeelhouders verwachten nu dat deze aankopen een (te) grote aanslag doet op de kasstroom bij Teva. Als dat waar is, dan lijkt een overname van Organon door Teva onwaarschijnlijk, want de schatting is dat een overname toch ergens tussen € 3 en 5 miljard moet opleveren (uitgaande van een totale overname). Ook is de vraag of de insteek van het maken van generieke producten wel aansluit bij ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Alleen als Teva een uitbreiding op dit gebied voorstaat, zou Organon een mooie aanvulling zijn, maar dan moet er ook op gelet worden dat wat het toekomst perspectief is. Gaat Teva nog verder uitbreiden en wordt het een tweede Merck & Co (qua grootte, maar ook qua bedrijfsstructuur). Het is maar de vraag of Teva een betere situatie oplevert dan bij Merck & Co.

Het andere bedrijf dat in het artikel van het FD werd genoemd, is het Duitse Bayer. Op 1 oktober is bij dit bedrijf de Nederlander Marijn Dekker bestuursvoorzitter geworden en heeft daarbij aangegeven dat Bayer vrouwen gezondheid tot een speerpunt zou moeten maken. Marijn Dekker was hiervoor CEO bij Thermo Fisher, een producent van laboratorium apparatuur. Bayer is een breed georiënteerd bedrijf. Ze houdt zich zowel met receptplichtige- als consumenten medicijnen bezig, maar doet ook in grondstoffen en gewasbescherming. Er werken bijna 110.000 mensen wereldwijd bij dit bedrijf, waarvan ongeveer 53.000 in gezondheidsproducten. De omzet is ongeveer € 8 miljard per kwartaal. Financieel gezien is Bayer dus veel beter dan Teva. Bovendien merkt Bayer hun verkoop van medicijnen op het gebied vrouwengezondheid aan het teruglopen is en kan dus wel een versteviging gebruiken.

Bij Bayer is de bedrijfsstructuur zo dat de afzonderlijke onderdelen meer vrijheden hebben om hun doelen te bereiken. Onder Merck & Co is daar geen ruimte voor, daar geldt dat wereldwijd dezelfde standaard moet heersen. Dat is ook wat steekt bij Organon. Op veel vlakken liep Organon voor op Merck & Co en heeft noodgedwongen een stapje terug moeten doen. Op andere gebieden heeft Organon wel kunnen leren van Merck & Co. Een gezondere balans in keuzes die Merck & Co/ MSD had kunnen maken, zou veel problemen en aversie hebben kunnen voorkomen.

Maar hoe de geruchten ook zijn, het hangt er allemaal van af wat Merck & Co wil verkopen. Gezien hun investering in Biotech producten, zou je kunnen afvragen of ze dat onderdeel wel zouden willen verkopen. Dat geldt ook voor een aantal producten die veel geld opleveren of gaan opleveren. Bovendien wordt Organon vaak omschreven als producent van vrouwengezondheid producten, maar Organon maakt ook producten op onder andere het gebied van geestelijke gezondheid en anesthesie.


bron:  Het gevoel van Organon | Auteur: Alfred Heeroma
Dit bericht is 3069 maal bekeken


Nog in te vullen