Het gevoel van Organon

Blogs

18-11-2010  Geen bonuspunten

Toen Organon nog bij Akzo hoorde is het jarenlang gewoonte geweest dat medewerkers meedeelden in de winst van AKZO. Die winstdeling kon op lopen tot 8 % oftewel een extra maandsalaris. In feite hoefde de medewerkers van AKZO alleen maar hun werk goed te doen en te zorgen dat ze hun salaris meer dan waard waren. In de laatste jaren dat Organon nog deel uitmaakte van AKZO werden er moeilijker te begrijpen rekenmethoden gehanteerd om de bonus (want zo kun je winstdeling zien) vast te stellen en uiteindelijk kwam het fenomeen Resultaat Afhankelijke Beloning (RAB) om de hoek. Dit is een beloning die medewerkers krijgen als vooraf gestelde doelen worden bereikt. Om medewerkers meer te betrekken bij het werk, is dit op zich een goed middel, maar dan moeten de doelstellingen wel zo gekozen zijn dat medewerkers ook daadwerkelijk iets kunnen doen om bij te dragen aan het bereiken van die doelen.

Helaas is het bij MSD/Organon al lang niet meer zo dat medewerkers echt kunnen bijdragen aan de gestelde doelen, maar zijn de doelen zo gekozen dat het steeds meer in het voordeel van het bedrijf werkt. Doelen worden niet of slechts ten dele bereikt, terwijl de winst op peil blijft of zelfs toeneemt. En wat nog meer steekt is dat de hogere managers wel bonussen krijgen, terwijl medewerkers op de werkvloer steeds moeilijker voor een bonus in aanmerking komen. Was het bij de overname door Schering Plough nog zo dat ook de medewerkers extra geld kregen, bij de overname door Merck & Co was er niets voor het personeel en dat terwijl de voormalige top van Schering Plough voor meer dan $ 100 miljoen werd ‘afgekocht’ en de CEO van Merck een bonus in aandelen kreeg voor $ 11 miljoen.

Nu het einde van het jaar nadert, moeten er weer beoordelingen van de medewerkers worden gedaan. Die gebeuren gedeeltelijk binnen de afdelingen, maar de vraag is hoe dat gaat gebeuren. De besluitvorming die Merck & Co op 8 juli wereldkundig heeft gemaakt, heeft natuurlijk impact gehad op het functioneren van een aantal medewerkers. Dat zoveel medewerkers tot nu toe de eer aan zich zelf hebben gehouden en zoveel mogelijk hun werk naar eer en geweten hebben uitgevoerd, is op zich al positief te noemen, maar de vraag is of daar naar gekeken wordt. Natuurlijk kan gesteld worden dat medewerkers worden betaald voor dat werk, maar de onzekerheid knaagt natuurlijk bij velen. De beoordeling op de doelstellingen in het kader van de RAB vinden ook plaats. Een aantal medewerkers die ik sprak verwachten daar niet veel van. De medewerkers geven aan dat de doelstellingen zijn gemaakt in de veronderstelling dat in de bestaande situatie gewerkt kon worden. Het valt echter niet te ontkennen dat er dit jaar veel is gebeurt wat aan het begin van dit jaar niet of maar moeilijk was in te schatten. Het ziet er naar uit dat bij het beoordelen van die RAB doelstelling er geen rekening zal worden gehouden met de veranderende omstandigheden.

Als er al sprake is minder betrokkenheid van medewerkers bij het bedrijf, dan zal deze opstelling er zeker niet toe bijdragen dat medewerkers zich meer betrokken gaan voelen. Het lijkt er dan ook op dat dit de hogere managers hier immuun voor zijn.

Deze week werd bekend dat directie voorzitter Hans Kortlever vervangen wordt door Joep Pluymen. Kortlever is verantwoordelijk voor een groot gedeelte van MSD Europa en had weinig tijd voor de locatie Oss. Op zich vreemd, want de locatie Oss is nog steeds één van de grootste vestigingen van Merck & Co buiten de Verenigde Staten. Dat er nu wel een full time directie voorzitter komt geeft te denken. Blijkbaar wil Merck & Co de locatie Oss een meerwaarde geven. Dat zou er op kunnen wijzen dat men de locatie Oss niet wil verkopen, maar er juist in wil investeren. Ook een wijziging op het gebied van communicatie zou in die richting kunnen wijzen. Pluymen was al eerdere betrokken bij herstructurering van Organon en Schering Plough. Een statement in een communicatiebulletin doet niet veel goeds vermoeden. Pluymen geeft daarin aan dat op er korte termijn geen verandering komt in de turbulente en belastende periode die achter ons ligt. Het Financieel Dagblad had dinsdag ook duidelijke mening over de benoeming van Pluymen. Onder de kop 'Merck komt met nieuwe zetbaas voor Organon' schrijft de krant: 'De Amerikaanse farmagigant Merck, die in Europa onder de naam MSD opereert, heeft de controversiële directeur van Organon, Hans Kortlever, vervangen door een andere MSD-manager, Joep Pluymen'

Vooralsnog lijkt het personeel geen bonuspunten te krijgen door de recente wijzigingen. Zeker niet met managers die zich wel al te gemakkelijk bekeren tot het Angelsaksische managerssysteem. Niks geen polderen, gewoon doen wat de hoge bazen zeggen. Voor werknemers in de farmaceutische industrie is het werken voor de grote jongens steeds onzekerder. Pfizer, dat begin dit jaar Wyeth kocht voor $ 68 miljard, kondigde al aan 20.000 mensen te ontslaan en 5 fabrieken te sluiten. Abbott, dat eerder Solvay overnam, gaat wereldwijd 3000 mensen ontslaan, Merck & Co wil wereldwijd 16.000 mensen ontslaan en gisteren werd bekend dat het Zwitserse Roche 4800 mensen kwijt wil. En nu maar hopen dat dit niet ten koste gaat van de kwaliteit en ontwikkeling van medicijnen. En met een overschot aan vakmensen op de markt hebben de achterblijvers weinig keus om zich aan te passen, want als je het niet doet, dan is er vast wel iemand anders die dat wel wil.


bron:  Het gevoel van Organon | Auteur: Alfred Heeroma
Dit bericht is 2772 maal bekeken


Nog in te vullen