Het gevoel van Organon

Blogs

21-11-2010  Verkiezingen

Komende week, op woensdag 24 november, vinden er in Oss gemeenteraadsverkiezingen plaats. Dit is vanwege een gemeentelijke herindeling. De nieuwe gemeenteraad zal zich onder andere moeten buigen over welke toekomst Oss tegemoet gaat. Oss is altijd een industriestad geweest, maar daar is de afgelopen jaren verandering in gekomen. Zo wil men onder andere de centrumfunctie van de stad vergroten, wat goed is voor de middenstand. Door de uitbreiding van de gemeente is er ook meer ruimte voor landbouw en veeteelt. Het verlies van banen bij MSD/ Organon zal ook een zorg blijven voor de nieuwe gemeenteraad.

Ook bij MSD/ Organon zijn er verkiezingen en wel voor de Ondernemingsraad (OR). Op 1 januari 2011 moet er een nieuwe OR aantreden omdat de wettelijke termijn van 3 jaar er op zit. Eigenlijk een ongelukkige situatie, want juist in januari krijgt de OR te maken met zware dossiers. Zo zal dan bekend zijn wat de toekomst wordt. Wordt Organon verkocht of wordt er gereorganiseerd en vallen er ruim 2100 ontslagen of komt er een life Science Park. Moet de OR dan alsnog naar de rechter of moet er een ander besluit worden genomen.

Niet alleen dat, maar ook een ander besluit zal op de tafel komen van de OR. MSD wil namelijk de functies van medewerkers anders gaan indelen. Dit kan betekenen dat veel medewerkers een andere functie krijgen, overtallig verklaard worden of opnieuw moet solliciteren. Dit proces, Org-design genoemd, zal de komende week in eerste concept worden afgerond, waarna er een voorstel moet worden geformuleerd.

Ongetwijfeld zullen er nog meer zwarte dossiers op de tafel van de OR komen. Het is dan ook de vraag hoe snel nieuwe leden ingewerkt kunnen worden, want het gaat om ingewikkelde dossiers, waar je niet zomaar met een beoordeling ansicht kan volstaan, maar waar je ook de achtergronden van moet kennen.

Op 4 november vonden er ook verkiezingen plaats en wel de Scrip Awards. Dit zijn verkiezingen voor beste prestaties in de farmaceutische industrie. CEO Richard T Clark van Merck & Co won de prijs voor beste CEO, omdat hij, volgens de jury, een goede staat van dienst heeft en de onderhandelingen van de fusie met Schering Plough tot een goed einde heeft gebracht en daarmee Merck & Co uit moeilijke tijden heeft gehaald. Als medewerker van Schering Plough en voorheen Organon heb ik daar toch een heel ander beeld bij. Het mag dan wel goed zijn voor Merck & Co, maar wat is daarvan de keerzijde? Het feit dat Clark niet eens de tijd nam om zelf de prijs in ontvangst te nemen is daarvoor ook wel tekenend. Ook kreeg Merck & Co, samen met Astra Zeneca een prijs voor het 'Beste Partnerschap'. Erg cru is dat Merck & Co op diverse vlakken aanvaringen heeft met andere partners over samenwerkingen. Overigens wie denkt dat farmaceutische bedrijven grotendeel zelfstandig zijn, heeft het mis. Als er nog een journalist is die een uitdaging zoekt, dan is het ontrafelen van het web waarin farmaceutische bedrijven zitten, een mooi onderwerp.

Overigens kreeg ook Abbott, het moederbedrijf van Solvay (waar ook 500 onderzoekers worden ontslagen) een prijs voor beste farmaceutisch bedrijf. Het is jammer dat er bij deze jaarlijkse Awards geen rekening houdt met de wijze waarop de bedrijven tot hun prestaties komen. Er wordt alleen naar de output gekeken, maar naar ik zou wel eens willen weten of er ook eens een Scrip Award voor personeelsbeleid kan komen. Gelukkig zijn er wel veel farmaceutische bedrijven die ‘duurzaam’ zijn, door veelal in arme landen projecten op te zetten op het gebied van de geneeskunde. Wellicht moet ik daar ook maar eens blog over schrijven, want dan ik ook eens iets positiefs schrijven.


bron:  Het gevoel van Organon | Auteur: Alfrec Heeroma
Dit bericht is 2317 maal bekeken


Nog in te vullen