Het gevoel van Organon

Blogs

16-02-2011  Zooo…

Boos, teleurgesteld, misleid, gebruikt, miskend, vul gerust een gevoel in en het zal vandaag wel aanwezig zijn geweest bij Organon in Oss (en Schaijk). Vanochtend werd bekend dat Merck & Co in de VS niets zag in een al dan niet gedeeltelijke verkoop van Organon. Als je dan onwetend binnenloopt en je collega’s een ’goede morgen’ wenst, bekruipt je toch een dubbel gevoel. Binnen no time staan er radio en tv ploegen voor de deur en het internet loopt vol met allerlei berichten, let wel het Nederlandse gedeelte van Internet, want in het buitenland kom je maar weinig berichten tegen.

Op de beurs van Wallstreet stijgt het aandeel van Merck & Co gewoon, niets aan de hand. Wat groot nieuws is in Nederland, blijkt amper door te dringen bij aandeelhouders. Dat zijn wel de mensen waar we voor werken, maar zelfs een berichtje op de officiële beurssite kon er niet van af.

Dus waar wij ons (terecht) druk maken om het verlies van vele banen, lijkt de rest van de wereld daar niet wakker van te liggen. Als medewerkers, middenkader en anderszins betrokkenen vragen we ons af ‘wat is hier aan de hand’. Speculaties gaan de hele dag het bedrijf door. De voorlichting die de hele ochtend door het bedrijf wordt gegeven, levert ook niet veel meer op. Niemand weet wat en die paar mensen die het wel weten, moeten hun mond houden (ja die verdomde geheimhoudingsplicht weer).

Het is een publiek geheim dat MSD (zoals Merck & Co buiten de VS en Canada heet) in Oss wel een strategische productie locatie wil hebben. Dat is ook de reden dat productie 'slechts' wordt gereorganiseerd, maar dat voor research and devolepment (R&D) hiervoor geen rol lijkt weggelegd. Maar zo simpel ligt het allemaal niet. Want als er geen nieuwe producten komen uit de R&D, dan moeten ze ergens anders vandaan komen. En ook dan heb je mensen nodig die deze processen kunnen begeleiden. Ik zie het al gebeuren dat om 10 uur in de ochtend een probleem is en je dan naar de VS moet bellen (waar het dan nacht is).

Er waren meerdere redenen om in het bezit van Organon te komen. Niet zaten er meerdere goede ontwikkelingen in de pijplijn, maar, volgens sommigen, ook een zeer interessante 'informatie' die anderen een voorsprong zouden kunnen geven op de markt. Met die 'informatie' zou het mogelijk moeten zijn om medicijnen sneller te ontwikkelen, omdat je gerichter kan zoeken. Tja en je kan je dan ook afvragen of MSD die 'informatie' af wil.

Wie op internet gaat zoeken naar medicijnen die door Organon zijn ontwikkeld, ziet daar bij staan dat Organon de eigenaar is van de actieve stoffen. Ook is Organon nog steeds een juridische eenheid (klik op de site van de Kamer van Koophandel maar eens Organon in). Dat betekent dat Organon dus patenthouder is van vele medicijnen en dus niet MSD. Alleen is MSD de eigenaar van Organon en kan dus profiteren van die patenten. Een verkoop van Organon zou dat voordeel dus weghalen.

Wat je ook zou kunnen stellen is dat met kopen van Organon/ Schering Plough een concurrent minder op de markt is. Als dat zo is, dan kun je je afvragen of hier wel juist is gehandeld in het kader van de concurrentie regels of mededinging. Je mag geen prijsafspraken maken en je mag door fusies geen dominante positie op de markt krijgen. Maar over het opslurpen van concurrenten staat er maar verdomd weinig (je mag geen concurrenten uit de markt drukken). MSD zou dus met de verkoop een concurrent kunnen helpen, en daar zullen ze in de VS ook niet op zitten te wachten. En Takeda is een concurrent van MSD, want ze vissen gedeeltelijk in dezelfde vijver (sterker nog in het verleden hebben de bedrijven wel eens samengewerkt bij de ontwikkeling van een medicijn tegen kanker). Ja, ik noem maar een naam die in de media is verschenen, want formeel worden er geen namen genoemd. Maar die journalisten zuigen het niet uit hun duim, je kunt er donder op zeggen dat er al dan niet bewust ergens is gelekt. Zelfs het Zuid Afrikaanse Aspen (generieke medicijnen) galmde al langere tijd in de wandelgangen.

Als het om nog meer speculaties gaat, je zou uit een interview van Paul Bronsmet D-Tv kunnen afleiden dat men in de VS ook niet op 1 lijn zit en dat er dus een soort interne machtstrijd heerst.

Vanmiddag gingen 300 medewerkers de straat op om hun teleurstelling te laten blijken, er is een kort geding aangespannen, de ondernemerskamer staat vast ook op het rijtje van acties. Maar of het iets uithaalt tegen een directie die ver weg in een toren zit en mailings het bedrijf in stuurt waar je je van afvraagt wat je er mee moet. Lees ook gerust het forward looking statement van het bedrijf.

Deze dag is weer een markering in het bestaan van Organon en dan te bedenken dat de OR vandaag ook nog een advies had moeten uitbrengen of de reorganisatie bij productie (dus over 375 banen die weg moeten). Dat is dus niet gebeurd, maar staat nog wel op het programma. Ondertussen lopen er dus een heleboel medewerkers met onzekerheid rond en dat is een zooo onprettig gevoel.

Een stukje uit het forward looking statement dat al enige tijd onder de persberichten hangt:

… the possibility that the expected synergies from the merger of Merck and Schering-Plough will not be realized, or will not be realized within the expected time period; the impact of pharmaceutical industry regulation and health care legislation; the risk that the businesses will not be integrated successfully; disruption from the merger making it more difficult to maintain business and operational relationships; Merck's ability to accurately predict future market conditions; dependence on the effectiveness of Merck's patents and other protections for innovative products; the risk of new and changing regulation and health policies in the U.S. and internationally and the exposure to litigation and/or regulatory actions.


bron:  Het gevoel van Organon | Auteur: Alfred Heeroma
Dit bericht is 3122 maal bekeken


Nog in te vullen