Het gevoel van Organon

Blogs

17-02-2011  En hoe nu verder?

Na de roerige woensdag waarop Merck & Co de stekker uit een mogelijke overname van Organon haalde, is het weer terug naar de realiteit. Die realiteit is dat er veel steun is. Zo heeft de Osse gemeenteraad een motie aangenomen die het College van B&W van Oss oproept druk op minister Verhagen uit te drukken om te zorgen dat het gesprek toch weer op gang komt. De Tweede Kamer wil een debat, dat waarschijnlijk begin maart zal plaatsvinden (ik kan het nog niet ontdekken op de agenda). Zaterdag zal er om 14.00 uur een protestactie van de Vakbonden plaatsvinden in centrum van Oss. Nee, aan de steun ligt het niet en het onbegrip bij velen is er ook buiten het bedrijf. Maar kopen we er iets voor?

Dat doe je alleen als de leiding in New Jersey toch niet zou koudhartig is, als ze nu doet voorkomen. Het gegeven dat Merck & Co mogelijk de integratiedoelen niet haalt, hangt als een blok om de nek van CEO Frazier. Een bericht op Reuters laat weten dat het voorstel geen instemming zou hebben van de aandeelhouders. Zoals velen ondertussen wel vermoeden gaat het helemaal niet om het beste voor farmaceutische markt, maar alleen maar een zo hoog mogelijke winst. Dat hier uiteindelijk het gewone publiek, de gebruikers van de medicijnen, de dupe van worden, lijkt nog niet zo in beeld. De overname van Genzyme door Sanofi Aventis, toevallig ook gisteren, zal de zaak op het farmaceutische gebied niet verbeteren. Met die overname is $ 20.1 miljard gemoeid en dat moet ook weer worden terugverdiend. Door al deze overnames wordt de concurrentie op de markt alleen maar groter en het kan dan ook niet meer lang duren voordat er echt ongelukken gaan gebeuren. Het is allemaal gericht op de korte termijn en daar lijken aandeelhouders op uit te zijn.

Het wordt tijd dat niet alleen medewerkers in de farmaceutische industrie, maar ook burgers en overheden laten weten dat al deze schaalvergrotingen niet goed zijn. Pfizer liet eerder al weten minder te gaan investeren in research en devolepment. Het aantal bedrijven dat generieke producten maakt, neemt hand over hand toe. Ook het Zuid Afrikaanse bedrijf Aspen, de vermoedelijke kandidaat voor de overname van Organon, doet veel met generieke producten. Het zal me niet verbazen als ook MSD de Osse vestiging wil inzetten voor de productie van generieke producten. En hoe meer generieke producten, des te minder ruimte er is voor nieuwe producten. Merck & Co zegt te willen blijven inzetten op innovatieve producten, maar hoe lang kunnen ze dat nog volhouden?

In Oss proberen de werknemers er nog het beste van te maken, maar dat de motivatie dicht bij het vriespunt komt, zal niemand iets verbazen. Onder het bijna dreigement dat als je goed werkt aflevert, je een voorkeursbehandeling krijgt binnen het bedrijf en anders onder constante controle staat, motiveert ook niet. Wie nu nog gelooft dat als je je best doet, je daadwerkelijk beloond wordt, gelooft steeds meer in sprookjes. Organon is nu in 4 jaar tijd 3 keer bedrogen uit de bus gekomen. Waarom zou dat veranderen? Het is nu aan Merck & Co om eens een signaal naar medewerkers in Oss te geven en liefst meer dan dat. Denken ze in de VS dat we helemaal van de pot gerukt zijn?

Waarschijnlijk komen ze er nu achter dat Organon een goed bedrijf is, maar dat ze door hun beleid aardig bezig zijn de kip met de gouden eieren te slachten. Maar dat je binnen je bedrijf moet concurreren met andere vestigingen zegt eigenlijk al genoeg. Vestigingen worden tegen elkaar uitgespeeld. Dat is niets nieuws, dat hebben we in de auto industrie ook gezien. Maar is dat nu werkelijk hoe het moet. Moeten we staan te juichen omdat ze in Frankrijk en Ierland problemen hebben en daardoor meer werk naar Oss komt. Dat zou toch wel erg egoïstisch zijn. Om nog maar zwijgen van vestigingen die al gesloten zijn, want binnen MSD is gewoon een keiharde sanering gaande. Ik mag het waarschijnlijk allemaal wel niet zeggen, maar zo ga je niet met mensen om.

Maar hoe het nu verder moet? Ik weet het ook niet. We doen ons best, maar hoe lang kun je dat als mens nog volhouden. Het zou Frazier sieren als hij zelf naar Oss (nu nog de grootste vestiging van MSD buiten de VS) kwam om het allemaal eens uit te leggen en dan kijken of hij bloemen of eieren naar zich toegeworpen krijgt. Maar ik vrees dat het ijdele hoop is dat Frazier komt. Het gemakkelijker om alles op afstand in een zweem van geheimzinnigheid te doen. Dat is hoe de wereld in elkaar zit, maar of en hoelang je dat moet accepteren? Zeg het maar…


bron:  Het gevoel van Organon | Auteur: Alfred Heeroma
Dit bericht is 2566 maal bekeken


Nog in te vullen