Het gevoel van Organon

Blogs

21-02-2011  De stekker er weer in?

Vorige week werd bekend dat Merck & Co in New Jersey er geen zin in heeft om Organon te verkopen. Dit is zeer tegen het zere been van de Ondernemingsraad (OR), Raad van Commissarissen (RvC) en Vakbonden, die de afgelopen 5½ maanden over een eventuele verkoop van Organon hebben onderhandeld. Dit deden ze nadat Merck & Co had aangekondigd om 2175 medewerkers te willen ontslaan. Een dreiging om naar de ondernemingskamer te stappen bracht Merck & Co er toe om te bekijken of een verkoop mogelijk was. Vooraf zijn hier afspraken over gemaakt die in een contract zijn vastgelegd. Vooraf was bekend dat alle partijen water bij de wijn zouden moeten doen en dat niet alle arbeidsplaatsen gered konden worden.

Nu Merck & Co een voorstel tot verkoop heeft afgewezen, wordt dit beschouwd als contractbreuk. Om die reden stappen de OR, RvC en vakbonden naar de rechter. Ze hopen dat Merck & Co gevoelig is voor deze juridische stap en dat er toch weer onderhandeld kan worden. Het steekt vooral dat Merck & Co geen toelichting heeft willen geven in een overleg. Mocht het kort geding op 4 maart niets uithalen, dan kan ook de ondernemingskamer nog een uitspraak doen. Dit zou op 24 maart kunnen gebeuren. Ik hoop dat dit uiteindelijk bij het Europees Hof kan komen, want alleen dan kun je die schaalvergroting tot Big Pharma een halt toe roepen. En dat zou pas echte winst zijn.

Maar de vraag is waarom Merck & Co Organon niet wil verkopen. Ik denk dat de bestuurders in de VS dondersgoed weten waar Oss ligt. Het zou vreemd zijn als ze niet zouden weten waar een van de grootste vestigingen buiten de VS zou liggen. En ik denk ook dat ze dondersgoed weten wat Organon inhoudt. Het verplaatsen van de onderzoeksafdeling was ingegeven door efficiëntie en centralisering. Niet om de onderzoeksafdeling op te doeken. Uit deze onderzoeksafdeling zijn de afgelopen 10 jaar 7 nieuwe producten op de markt gezet en samen met de andere producten is er een omzet van ruim € 2 miljard (of zelfs nog wel meer). Op zich niet veel als je het vergelijkt met de $ 45 miljard die het bedrijf jaarlijks omzet. Aan intellectueel en materieel eigendom is Organon ook nog eens ongeveer € 5 tot 6 miljard waard.

Blijkbaar wil Merck & Co hier niet van af. Daar vindt je op internet wel een aantal redenen voor. Zo lopen in 2013 een groot aantal patenten van Merck & Co af. Daarvoor moeten wel nieuwe producten in de plaats komen. De pijplijn is goed gevuld, maar er zijn geruchten dat veel van die producten mogelijk de markt niet zullen halen. Als dat waar is, dan zou de omzet wel eens flink kunnen dalen en dat is natuurlijk niet iets wat je de aandeelhouders wil vertellen. En dan is alles wat wel winst oplevert van het grootste belang.

Ook staat er eind deze week nog de rechtszaak over de medicijnen Remicade/ Simponi op het programma. Deze zijn samen door Schering Plough en Pfizer ontwikkeld. Door de samenvoeging van Schering Plough en Merck & Co claimt Pfizer dat er inbreuk is gemaakt op de overeenkomst en eist het recht op van deze medicijnen. Merck & Co meent dat ze deze rechtszaak zullen winnen, maar mocht dat niet zo zijn, dan moet er voor de komende jaren een afschrijving worden gedaan die kan oplopen tot $ 15 miljard. En mogelijk moet Merck & Co nog wel meer afschrijven op de overname van Schering Plough. Als dat zo is, dan is de overname van $ 41 miljard mogelijk een heel erg slechte deal geweest. Het zijn aannames die terug te vinden zijn op Scheringplowed. Als daar maar een gedeelte van waar is, kan ik me best voorstellen dat de bestuurders in New Jersey erg zenuwachtig zijn.

Het is dan ook aannemelijk dat Merck & Co de zaken van Organon zo snel mogelijk wil integreren. Immers is de vraag of producten die door de R&D in Oss ontwikkelt op naam komen staan van Organon of van Merck & Co. Omdat Organon nog steeds een eigen entiteit heeft, is het niet onwaarschijnlijk dat juridisch gezien, die producten op naam van Organon komen te staan. Als dat zo is, betekent dat Merck daar maar weinig voordeel van heeft. Dat zou wel eens een belangrijke reden kunnen zijn dat ze de research liever buiten Organon willen doen.

Voor productie maakt dat niet zo veel uit. Bovendien kun je productie van producten niet zomaar naar andere locaties verplaatsen. Daar moet je allerlei onderzoeken naar doen en registratiedossiers openbreken. Zolang de productie loopt, levert dat winst op, terwijl de investeringen maar minimaal zijn. Alles wat de productie in Oss verkoopt is in feite pure winst. Dan kan productie in het buitenland wel goedkoper zijn, maar de vraag is of dat kan voldoen aan de eisen die overheden stellen.

Juist omdat Organon nog een eigen entiteit is, is er juridisch nog wel wat winst te behalen. Maar zo als zo vaak kost dat veel tijd en daar word je als medewerker niet vrolijker van. Organon is vanaf het begin door Merck & Co afgeschilderd als een middelmatige onderneming. Ze hebben de medewerkers opgescheept met een hoop werk om de te kunnen voldoen aan de eisen van Merck. De vraag is of Organon wel zo'n middelmatig bedrijf is. De afgelopen 10 jaar zijn er maar weinig inspecties geweest die iets ernstig op te merken hadden op het bedrijf. De afgelopen maanden zijn er ook diverse inspecties geweest en die waren allemaal positief. Nu wil men dat doen voor komen alsof dat ligt aan het beleid van Merck & Co, maar daar kun je wel vraagtekens bij zetten.

De inzet van de onderhandelaars is om de stekker weer in de onderhandelingen te stoppen, maar de vraag is of die stekker er wel ooit in heeft gezeten. Immers de eventuele koper van Organon zal met hetzelfde 'probleem' zitten als Merck & Co en dat is dat Organon een entiteit is en ook zal blijven. Een koper zal daar waarborgen voor willen hebben, maar helaas kan er niets gezegd worden over wat daar over is afgesproken in de onderhandelingen.

Voor de gemeente Oss is Organon van groot economisch belang en daarom staan ze achter het bedrijf. Voor Nederland is Organon van groot belang, omdat ze kunnen bijdragen aan de kenniseconomie. Voor de medewerkers is Organon van belang, omdat het een werkgever is. Iedereen heeft dus zo zijn eigen belang om Organon te 'redden'. Ik ben dan ook benieuwd wat de toekomst gaat brengen. Dit is een uiterst interessante zaak. Advocaat Wakki zal hier een uitdagende zaak aan hebben.


bron:  Het gevoel van Organon | Auteur: Alfred Heeroma
Dit bericht is 2663 maal bekeken


Nog in te vullen