Het gevoel van Organon

Blogs

13-08-2010  MSD, de grote onbekende

Wie een paar maanden geleden vroeg waar ik werkte, kreeg het antwoord "bij MSD". Meestal kreeg ik een vragende blik terug, want van MSD hadden ze niet gehoord. Als ik dan de naam Organon noemde, verdween de vragende blik al snel. Die naamsbekendheid van Organon is opmerkelijk, want reclame maken ze niet (in Nederland mag je immers voor receptplichtige medicijnen geen reclame maken). Het zal U waarschijnlijk ook makkelijker afgaan om 10 auto fabrikanten of 10 elektronica fabrikanten op te noemen dan 10 farmaceutische bedrijven. Mogelijk is het omdat veel mensen wel iemand kennen die bij Organon werkt.

Vandaag de dag kent bijna iedereen MSD. Niet omdat ze ergens reclame hebben gemaakt (zo zou ik het niet willen noemen), maar omdat het moederbedrijf Merck & Co in de Verenigde Staten heeft aangekondigd 2175 medewerkers bij MSD/Organon op straat te zetten. Dat nieuws werd op 8 juli jongstleden openbaar gemaakt, maar het Brabants Dagblad had een paar weken eerder al geschreven dat dit er aan zat te komen. Eerst werd nog gedacht dat dit niet waar kon zijn, maar op die achtste juli bleek het dus wel waar. Ontsteltenis maakte zich meester van ongeveer beetje elke medewerker. Medewerkers vroegen zich af hoe ze nog gemotiveerd aan werk konden gaan, als een ontslag boven je hoofd hangt. Gelukkig hebben de meeste medewerkers teveel eer om zomaar bij de pakken neer te zitten. Wel vragen velen zich af hoe het toch kan dat een bedrijf dat elk jaar 300 tot 500 miljoen euro per jaar winst maakt, zo wordt behandeld. Sterker nog, de vestiging van Organon in Oss is de grootste site van Merck/ MSD buiten de VS. Ik kreeg veel vragen van kennissen en vrienden over hoe zat en velen leefden mee. Die ervaring hebben veel van mijn collega’s en zelfs medewerkers van de MSD vestiging in Haarlem waren verbaasd. Voor mensen werkzaam bij productie is het nog een onzekere tijd, omdat helemaal nog niet duidelijk is waar de ontslagen zullen gaan vallen.

Voor velen was MSD een vrij onbekend bedrijf. De naam was wel eens gehoord. Zelf kende ik MSD (Merck Sharp & Dohme) alleen van uitzendingen van TROS Radar waarin onder andere MSD werd beticht van een onheuse werkwijze als het ging om het ‘promoten’ van medicijnen bij huisartsen. Anderen kenden het vanwege een bepaald medicijn. MSD in Nederland is ook niet echt groot. MSD Nederland begon in 1954 in Amsterdam als een verkooporganisatie van medicijnen. In 1956 werd gestart met de bouw van een productie locatie in Haarlem en groeide langzaam uit tot productie- en distributiecentrum dat medicijnen levert aan 140 landen. MSD richt zich op aandoeningen zoals hoge bloeddruk, migraine, een hoog cholesterolgehalte, botontkalking, pijn en reumatische aandoeningen. Maar ook op medicijnen voor aandoeningen zoals astma, HIV-infectie en misselijkheid bij chemotherapie. Bij MSD Nederland werken ongeveer 900 mensen (in Haarlem en Hoofddorp) en is dus in vergelijking met Organon in Oss (ongeveer 4700 medewerkers) een kleine vestiging. De afgelopen jaren is ook hier al fors afgebouwd op het aantal medewerkers. MSD is de naam die Merck & CO uit de VS hanteert in Europa. Door overnames heeft MSD wel veel vestigingen in Europa, maar daarvan zullen er ook een aantal moeten sluiten. MSD/Organon Oss is dus niet de enige vestiging waar hard wordt ingegrepen.

Wie iets meer wil weten over MSD kan dat vinden in een brochure (van voor de fusie) van het bedrijf. De volgende keer zal ik wat schrijven over de geschiedenis van Organon.


bron:  Het gevoel van Organon | Auteur: Alfred Heeroma
Dit bericht is 1914 maal bekeken


Nog in te vullen