Het gevoel van Organon

Blogs

01-03-2011  ABC'tje

Terwijl men Oss telkens om aandacht vraagt voor situatie van Organon, blijft het maar stil in Whitewater station (hoofdkantoor van Merck & Co). Dat is jammer. Merck moest vandaag bekend maken dat de voordelen van het samengaan van Merck & Co en Schering Plough niet het gewenste resultaat binnen de gestelde termijn (2012) zal halen. Ze vragen de aandeelhouders om meer geduld. Het antwoord van de aandeelhouders vandaag was nog niet echt duidelijk, maar het lijkt me toch liever van niet en de koers van het aandeel daalde licht en het is afwachten wat het de komende dagen zal gaan doen.. Ook de deal met Sanofi-Aventis over de verkoop van Intervet aan Merial loopt vertraging op, omdat mededinging autoriteit meer tijd wil hebben om na te gaan of er niet een te grote partij op de markt ontstaat. Merck& Co heeft diverse zorgen en de vraag is of de zorgen in Oss daar nog wel bij kunnen. De leiding van het bedrijf bracht naar buiten dat er geen geschikt plan is voor Organon. Ook de Amerikaanse overheid helpt niet echt mee, omdat ze druk op het zorgstelsel wil verminderen, waardoor de Big Pharma zullen moeten snijden in de kosten. Ook het registreren van medicijnen in de VS blijkt een steeds lastiger zaak, die ook weinig voorspelbaar is. Merck & Co heeft te maken met veel problemen die ze het hoofd moeten bieden.

Maar volgens de OR en RvC van Organon is er wel een geschikt en uitvoerbaar plan. Blijkbaar is er een groot verschil van inzicht. Ook het Nederlandse bedrijf Pantarhei is op het toneel gekomen, laat, maar niet te laat. Merck & Co heeft aangegeven wel kennis te hebben genomen van dit initiatief, maar er verder niet naar te hebben gekeken, omdat het pas erg laat in proces op tafel kwam. Laat of te laat? In ieder geval staat een overname van Organon door een derde partij blijkbaar niet op het programma en de vraag is of het ooit op het programma heeft gestaan. Terwijl de afgelopen 6 maanden druk onderhandeld werd, heeft Merck & Co gewoon haar bedrijfsbeleid binnen Organon doorgevoerd en voert ze nog steeds door. Een pas op de plaats past blijkbaar niet in het Amerikaanse bedrijfsbeleid. Beleid staat blijkbaar boven de mens en het is dan ook niet verwonderlijk dat veel medewerkers in Oss daar niet blij mee zijn. Vandaag lieten ook ondernemers in Oss hun solidariteit blijken tijdens een protesttocht door Oss. Komende vrijdag lijkt het er op dat 300 medewerkers naar Amsterdam gaan om hun stem te laten horen bij het kortgeding dat tegen Merck & Co is aangespannen. En ook studenten zullen er de dupe van worden, want kies je nog wel voor een studie in de medische wetenschap, als je geen kans hebt daar in Nederland een baan mee te vinden. De sluiting van de R&D in Oss heeft op de (kleine) Nederlandse schaal grote invloeden.

Ondertussen is locatie manager (directievoorzitter) Pluymen, op eigen initiatief begonnen met een plan B. Dit plan B gaat er van uit dat nog wel een research afdeling in Oss blijft, maar dan waarschijnlijk in afgeslankte vorm. Voor de rest is het plan B nog in een te pril stadium om daar meer over te zeggen, maar duidelijk is dat bij lange na niet alle huidige research medewerkers er een plek zullen vinden. Wel blijkt men in de VS dit plan een kans te willen geven. Daarnaast is er ook nog een werkgroep bezig om te kijken naar een science park (dat valt dus buiten de bedrijfsvoering van Merck & Co). Naar verluid zijn daar zo'n 160 ideeën voor op tafel gekomen, maar de vraag is in hoeverre daar kennis in zit die nu onder Merck & Co valt. Aandacht is er dus genoeg voor Organon. En dat geeft maar aan dat er veel mensen zijn die de waarde van dit bedrijf hoog inschatten, maar die waarde neemt wel in hoog tempo af, zolang Merck & Co haar plannen boven de markt laat zweven.

Er is nog steeds een vacature stop. Lege plekken worden ingevuld door uitzendkrachten en daarmee wordt de continuïteit wel ernstig beknot. Immers uitzendkrachten kunnen ook zo weer weggaan als ze elders een beter contract kunnen krijgen. Juist de vaste medewerkers zorgen voor de continuïteit en daar moet je dus zuinig op zijn. Dat zal wel een poldergedachte zijn, die niet past in de Amerikaanse manier van bedrijfsvoering.

Velen vrezen dat Oss uiteindelijk een productie site zal worden, maar dan moet de input wel van buiten komen (er is immers geen R&D meer die input geeft). Ook daar zijn nog maar weinig toezeggingen in gedaan. Terwijl Merck & Co dus haar eigen problemen heeft, zit men in Oss met de gebakken peren. Dit is niet nieuw, want in het verleden zijn daardoor al vaker farmaceutische bedrijven in problemen gekomen. Merck & Co koopt en verkoopt op dit moment van alles.

Nu plan A van tafel lijkt, Plan B nog amper inhoud heeft, is het wachten op plan C en dat is dus waarschijnlijk de keiharde sanering die in juli 2010 is aangekondigd. Dat is geen goede zaak, want de sanering vindt niet alleen plaats bij Merck & Co, maar bij bijna alle grote farmaceutische bedrijven. De discussie daarover is niet aanwezig binnen de politiek, althans niet zichtbaar en dat is heel erg jammer. De vraag is dan ook hoe lang Organon dit kan volhouden. Strijden voor een goede zaak kost ook veel energie en hoe lang gaat het duren voordat mensen echt gaan omvallen of eieren voor hun geld kiezen.

NB. Merck & Co opereert buiten de VS en Canada onder de naam MSD. Ten onrechte wordt vaak aangeduid dat MSD in Nederland zal gaan sluiten. MSD heeft namelijk meerdere vestigingen in Nederland (onder andere in Haarlem), die hier maar weinig mee te maken hebben.


bron:  Het gevoel van Organon | Auteur: Alfred Heeroma
Dit bericht is 2534 maal bekeken


Nog in te vullen