Het gevoel van Organon

Blogs

03-03-2011  Angst voor rechtszaak?

Morgen dient er een kort geding tegen Merck & Co. Het gaat er om dat Merck & Co heeft gesteld dat er geen uitvoerbaar plan op tafel ligt en de OR en RvC van Organon zeggen dat er wel werkbaar plan ligt. Zonder een goede toelichting heeft Merck & Co het plan van tafel geveegd. Opvallend is dat juist 1 dag voor deze rechtszaak er ineens een plan B uit hoed werd getoverd. Dit Plan B zag het daglicht op het moment dat het personeel op 16 februari werd ingelicht over het afketsen van een overname. Dit is een déjà vu, want in september 2010 werd ook 1 dag voor een rechtszaak ineens een voorstel gedaan om te bekijken of er een alternatief gevonden kon worden voor het massa ontslag bij MRL (r&d) en productie. In amper 3 weken blijkt er nu ineens een plan te zijn dat voor de directie van Merck & Co wel aanvaardbaar is.

Het is natuurlijk positief dat er nu 475 banen 'gered' kunnen worden, maar door deze handelswijze vragen velen zich af of dit nu een doekje voor het bloeden is, of dat dit echt een laatste strohalm is. Eerder deze week werd namens het personeel een brief gestuurd naar CEO Frazier, waarin de zorg over de ontstane situatie werd kenbaar gemaakt. Die brief is aangekomen, want vandaag kreeg het personeel al antwoord. Laat ik beginnen dat het positief is dat Frazier zich nu eens tot het personeel richt, want dat is tot nu toe nog geen 1 keer gebeurd. Frazier zegt in de brief begrip te hebben voor trots en inzet van het personeel en de frustratie over de ontstane situatie. Hij geeft ook aan dat hij teleurgesteld is over het gegeven dat er geen haalbaar alternatief is gevonden voor de Business Devolepment en dat Merck & Co zich wil inzetten voor onderzoek, maar dat complexiteit, kosten en onderzekerheden uiteindelijk in de weg stonden voor dit alternatief. Hij geeft ook aan dat het verlengen van 2 maanden van de onderhandelingsperiode aangeeft dat Merck & Co hoop had op een oplossing. Ook wil Merck & Co zich inzetten voor een oplossing en vindt Plan B steun verdient.

Ook de inzet van het lokale management voor het MPS/lean proces bij productie ondersteunt hij. Hij geeft aan dat het in de farmaceutische wereld niet gemakkelijk is, er is veel concurrentie, en dat er moeilijke beslissingen moeten worden genomen in het bedrijfsbelang. Hij spreekt uit dat rekening te houden met de zorgen van het personeel.

Voor de OR en RvC is de brief geen reden geweest om de rechtszaak af te blazen (zover nu bekend). Het personeel is nog steeds teleurgesteld en ook vandaag werd het personeel opgeroepen om morgen naar Amsterdam te gaan en een blauwe sleutelhanger te dragen (wat velen ook deden). Hoe het allemaal afloopt weten we na morgen. Als de uitspraak negatief uitvalt (waar toch een aantal outsiders rekening mee houden), dan is er nog steeds een zaak bij de ondernemerskamer op 24 maart.

Merck & Co is zeker niet blij met rechtszaken. Het heeft me erg verbaasd in hoeveel rechtszaken Merck & Co (maar ook andere farmaceutische bedrijven) vooral in de VS zijn gewikkeld. Ik weet niet of dit een teken aan de wand is of iets wat normaal is in de VS. Hier in Nederland zijn we dat niet zo gewend. Rechtszaken zijn nooit leuk, niet voor het bedrijf, maar ook niet voor het personeel. De OR moet nog altijd een advies uitbrengen over het MPS/lean plan bij productie (behelst een reorganisatie waarbij 375 medewerkers boventallig worden). Plan B wordt nu verder uitgewerkt en de hoop is dat op 14 maart een voorstel naar de OR gestuurd kan worden.

Frazier heeft al eerder aangegeven positief te zijn over de toekomst van Merck & Co. Research is een zeer belangrijke pijler om ook naar de toekomst toe een goed bedrijf te hebben. Ook zal het bedrijf zich moeten richten op de groeimarkten (zoals Japan en China). Dat zijn mooie woorden, maar in de praktijk betekent dit dus wel dat de beschikbaarheid van medicijnen ook moet toenemen. De VS en Europa vormen amper een kwart van de wereldmarkt, dus als je ook op de groeimarkten wil gaan zitten, zal dit ook een toename vragen van de productie, omdat met die groeimarkten je uiteindelijk 60 tot 80 % van de wereldbevolking zal willen bereiken. Dus ook productie zal een belangrijke poot moeten zijn.

Wat me daarbij wel van het hart moet is dat na de overname Merck & Co een enorm overschot aan productielocaties had. Het lijkt er nu op dat ze die locaties hard nodig zullen hebben. En een farmaceutische productie locatie kun je niet zomaar uit de grond stampen. Zo wordt er in China momenteel een enorme productielocatie gebouwd, maar dat is nog geen garantie dat je daar snel kan produceren. Een dergelijke locatie moet eerst door de autoriteiten worden goedgekeurd en het is al eerder in China voorgekomen dat de eisen steng zijn en de locaties niet door die keuring heen kwamen. Zeker gezien de recente voedselschandalen in China, zal de overheid daar op haar hoede zijn.

Een ander probleem lijkt wel te worden dat de research in Europa weg lijkt te ebben. De Britse premier al ziet de farmacie als een belangrijke werkgever, maar lijkt nu opgezadeld met problemen. Merck & Co wil graag flexibel zijn in de wijze waarop ze haar geld investeert en niet gebaseerd op korte termijn. Daarmee vraagt ze wel wat van de aandeelhouders. Maar in alles wat het bedrijf doet, rijst de vraag welke rol de mens kan spelen. Een oude uitspraak is 'mensen maken het verschil', maar op dit moment lijkt het alsof het bedrijf vooral bezig is met (re)organiseren en het beter in richten van processen. Bij dat laatste gaat men zelfs zo ver dat de middelen om tot betere processen te komen bijna doelen op zich worden, terwijl als gewone werknemer je vaak denkt, dat je voor een medicijnenproducent werkt en niet bij een bedrijf dat processen ontwikkelt. De mens is belangrijk en ik hoor steeds vaker berichten van mensen die letterlijk wegvallen (het ergste wat ik hoorde is de zelfmoord van een werknemer bij een ander farmaceutisch bedrijf). Ik hoop niet dat we naar een toekomst gaan waarbij werknemers ‘vervangen’ worden omdat ze ontwikkelingen niet meer kunnen bijbenen, terwijl met hun kennis en kunde niets mis is. Als dat gebeurt, dan kun je wachten op rechtszaken die je met recht mag vrezen.


bron:  Het gevoel van Organon | Auteur: Alfred Heeroma
Dit bericht is 2251 maal bekeken


Nog in te vullen