Het gevoel van Organon

Blogs

27-04-2011  Geld

Wie een bedrijf wil starten, krijgt te maken met een hoop regels. Daar kun je hele cursussen voor volgen. Boekhouden, belasting, vergunningen, netwerken, marketing enzovoort. Het simpele van dat je een product hebt en dat ‘aan den man’ brengt is er bijna niet meer bij.

Als je dan een groot bedrijf hebt met meerdere vestigingen in diverse landen met verschillende regels, dan wordt het er al helemaal niet eenvoudiger op. Een bedrijf 'runnen' is niet zo eenvoudig. Maar 1 ding blijft belangrijk en dat is te weten waar je het allemaal voor doet. Nostalgisch als ik ben, denk ik wel eens terug aan Organon. Een bedrijf dat medicijnen ontwikkelde, produceerde en verkocht. Ze maakte daar winst mee en die werd weer besteed aan nieuwe ontwikkelingen en zo was de cirkel weer rond. Bedrijf blij en consument blij. Ogenschijnlijk eenvoudig, maar in werkelijkheid best wel lastig. Overheden die spelregels veranderden, consumenten die kritischer werden, milieuaspecten, veiligheid enzovoort. Toch viel daar mee te leven al ging het wel eens fout en moest je dat herstellen.

Nu zegt Merck & Co dat ze overal het beste in willen worden. Vandaag ontving ik een mail over Animal Health (AH). Dit bestaat voor een groot deel uit Intervet, wat voorheen weer een onderdeel was van Organon, maar door Schering Plough verkocht moest worden omdat anders een te groot AH bedrijf zou ontstaan. Die verkoop lukte niet voordat Schering Plough werd overgenomen door Merck & Co en met probeerde het onder te brengen in een consortium (Merial) wat recent mislukt en nu gaat het verder als onderdeel van Merck & Co. Als U het kan volgen…. Maar nu AH dus weet waar ze aan toe zijn (na 4 jaren van onzekerheid) wordt medegedeeld dat men de komende jaren in omvang wil verdubbelen. Dit om een leider op de markt te worden (ofwel de grootste speler). Raul Rohan (baas AH) zegt in zijn schrijven dat deze toekomstvisie vast vragen zal oproepen. Daar heeft hij helemaal gelijk in en ik ben benieuwd waarom men maar altijd de beste en grootste wil zijn. Ik vraag me wel eens af of dat de markt wel ten goede komt.

Nog 2 dagen en dan zal Merck & Co de kwartaalcijfers bekend maken. Die zullen vast wel goed zijn. Vandaag werd al bekend dat het bedrijf voor $ 5 miljard aan aandelen gaat terugkopen. Er is nog een bedrag van $ 1.4 miljard beschikbaar van een dergelijk terugkoop in 2009. Dus het bedrijf gaat $ 6,4 miljard teruggeven aan de aandeelhouders. Uiteraard steeg het aandeel MRK iets en dat is was meer dan wenselijk want sinds januari bleef de waarde van het aandeel sterk achter bij de gemiddelde beurswaarde. En ander goed nieuws was dat een medicijn (boceprevir) tegen hepatitis C door de adviesraad van de FDA positief wordt gewaardeerd. Alleen jammer dat er een concurrent (Vertex) is die ook een medicijn heeft ontwikkelt (telaprevir) dat precies tegen dezelfde ziekte werkt. Ondanks dat verwachten beide bedrijven minimaal een $ 1 miljard per jaar extra winst te maken.

Dus als het om geld gaat, dan hoeft Merck & Co zich nog geen zorgen te maken en de aandeelhouders ook niet, maar hoe zit het met de medewerkers? Blijkbaar is er nu zoveel geld in kas dat aandeelhouders terugbetaald kunnen worden. Wat zegt dat over de toekomst. Helaas weet ik daar te weinig van, maar het roept wel vragen op. Komt dit geld nu van een hogere verkoop of is die ook winst die is behaald in het laten afvloeien van 12.000 medewerkers? En hoe komt het dat 2 verschillende bedrijven voor dezelfde ziekte medicijnen aan het ontwikkelen zijn. Concurrentie is goed, maar of de consument nu op 2 verschillende vaccins zit te wachten die mogelijk dezelfde werking hebben? Wordt het niet eens tijd dat farmaceutische bedrijven de $$$-tekens opzij zetten en hun ontwikkelprogramma’s beter op elkaar af gaan stemmen. Daar zouden we als consument beter van worden. Zo werkt Merck & Co aan een medicijn tegen malaria, maar er zijn ook andere bedrijven die dat doen (al is de invalshoek anders). Maar al 20 jaar lang is nog niets gevonden dat echt effectief is tegen malaria. Wat zou er gebeuren als alle kennis die bij verschillende onderzoekers beschikbaar is, wordt gebundeld? Ja, als daar dan iets uitkomt, dan zal het per bedrijf minder opleveren, maar de grote winnaar is dan de consument.

Maar vrijdag zal men wel weer blij zijn en een hogere winst te kunnen aankondigen. Nu nog wel, maar na 2013 hou ik mijn hart vast (dan lopen er heel wat octrooien af en er is nu al berekend dat dit minimaal een kwart aan omzet gaat kosten).


bron:  Het gevoel van Organon | Auteur: Alfred Heeroma
Dit bericht is 2509 maal bekeken


Nog in te vullen