Het gevoel van Organon

Blogs

21-08-2010  Acties en nieuws

Sinds het Brabants Dagblad op 30 juni een artikel publiceerde dat er wel eens 2500 medewerkers van Organon ontslagen konden worden, is er onrust, maar ook wel de gedachte dat het zo'n vaart niet zou lopen. Op 8 juli werd duidelijk dat het heel serieus was, 2175 medewerkers zouden hun baan verliezen. Op diezelfde 8e juli hoorden ook elders op de wereld bij andere vestigingen van MSD/ Merck & Co dat er veel mensen hun baan zouden verliezen, in totaal ongeveer 15.000.

Een week later, op donderdag 15 juli, stonden 1200 medewerkers in Den Haag voor het gebouw van de Tweede Kamer om aandacht te vragen van de politiek. Hoewel er niemand van de regering zijn of haar gezicht lieten zien (wel een aantal Tweede Kamer leden), had actie wel nut, want er werd een debat in de Tweede Kamer aangevraagd. Dit vond op woensdag 21 juli plaats en een meerderheid van de Kamercommissie vroeg actie van de regering om het verlies van de kennis bij Organon te voorkomen. Minister Van der Hoeven (economische zaken) stelde dat zij niets kon doen en toezeggingen alleen maar het creëren van valse hoop was. Ondertussen had op zaterdag 17 juli ook nog een protest plaatsgevonden in Oss.

De media berichtte vanaf 8 juli massaal over het massa ontslag en in de loop van de weken werd duidelijk dat er wel degelijk nog wat mogelijk was. De ondernemingsraad (OR) stapte naar de raadkamer (rechtbank voor bedrijven) op advies van een jurist omdat de OR binnen 4 weken dient te reageren. Maar in feite wist de OR echter van iets. Ze waren op de 8e juli wel geïnformeerd, maar een verzoek tot advies was er niet. Ook de Raad van Commissarissen (RvC) wist formeel van niets en ook die moet instemmen. Maar de RvC liet wel snel weten niet in stemmen met de plannen.

Ook kwam er een actie “Het gezicht van Organon" waarbij sinds 11 augustus elke middag 5 medewerkers met borden van het bedrijf naar het gemeentehuis in Oss lopen. Hier is een speciaal hoekje ingericht waar door middel van foto’s van medewerkers een gezicht aan het bedrijf wordt gegeven. De belangstelling van medewerkers is zo groot dat de organisatie binnenkort dagelijks met 8 medewerkers door de stad gaat trekken. De reacties tijdens de acties zijn positief en wordt door mensen op straat soms met applaus ontvangen.

De afgelopen weken vonden er veel publicaties plaats. Zo zou Organon in 2007 door Weijers (AKZO Nobel) tegen alle adviezen in zijn ingegaan op het bod van Schering Plough. Hoe meer de journalisten gaan graven in dit dossier, des meer onduidelijke zaken er naar boven komen. Wat er allemaal van waar is, blijft lastig in te schatten. Vervelend voor het personeel, want die wordt helemaal niet geïnformeerd. De laatste officiële informatie van MSD Nederland stamt alweer van 2 augustus.

Die informatie stilte binnen het bedrijf doet niet veel goeds voorspellen. Als je als locatiemanager er van uit gaat dat je mee wilt denken over een mogelijke Life Science Campus (LSC) dan geef je niet echt een signaal om het proces van de ontmanteling van de onderzoeksafdeling te willen stoppen (zeker als je het personeel niet bij die gesprekken wilt hebben). Hoewel er veel belangstelling is voor deze LSC, vraag ik me toch af wat dit moet opleveren. Kleine bedrijfjes die onderzoek gaan doen? Zoals ik in het vorige blog al schreef, kost het ontwikkelen van medicijnen veel geld en tijd, en dat red je dus niet met kleine bedrijfjes. Bovendien wil MSD hier alleen aan meewerken als de overheid of derden ook mee betalen. Dat er bij veel medewerkers dan ook geen vertrouwen is in deze LSC, zal dan ook geen verbazing wekken. Organon is een compleet bedrijf en als je daar een poot uittrekt, dan kan het haast niet anders dan dat dit geen kans heeft om door te gaan.

Ook de suggestie om Organon weer uit te kopen lijkt een doekje voor het bloeden, maar niet geheel kansloos, maar het liefst zouden de medewerkers willen dat de huidige situatie blijft bestaan, want waarom zou je een gezond bedrijf de nek om draaien. Een commentaar in Elsevier deze week dat Merck & Co de locatie Oss te licht zou hebben bevonden, slaat volgens mij de plank wel heel erg mis, want Oss is de grootste site van MSD buiten de VS. Als Oss al te licht wordt bevonden, hoe moet het dan met al die andere vestigingen in de wereld.

De protesten zullen doorgaan en komende maandag zal minister Van der Hoeven naar Oss komen en daar door strijdvaardige medewerkers ontvangen worden. Ook is er een raamposter actie begonnen met 2 posters (Wij willen Werk en Wij willen Doorgaan). Als CEO Clark van Merck en Co in september in naar Oss komt, zal hij heel veel moeten uitleggen, zo vrees ik.


bron:  Het gevoel van Organon | Auteur: Alfred Heeroma
Dit bericht is 2002 maal bekeken


Nog in te vullen