Het gevoel van Organon

Blogs

22-08-2010  Life science park

Als Merck & Co de research afdeling van Organon sluit heeft dat gevolgen. Dat betekent niet alleen dat er geen nieuwe medicijnen komen, maar ook een enorm verlies aan kennis en banen. Maar het blijft niet alleen bij het sluiten de onderzoeksafdelingen, maar ook de productie moet inkrimpen. De vraag is wat hier achter zit.

Om bedrijfseconomische redenen lijkt het zinnig om de research op een beperkt aantal plaatsen te centraliseren. Wereldwijd sluit Merck & Co 8 researchcentra en een gedeelte wordt overgeheveld naar de VS, het land met de grootste researchcapaciteit in de wereld. Op korte termijn levert dat een besparing op, maar of dat op lange termijn ook zo is, blijft een vraag. Veel grote farmaceuten zijn in de problemen gekomen omdat er te weinig nieuwe producten uit de research kwamen en wat er uit die research komt, moet dan ook veel geld opleveren. Het recente verleden heeft echter wel aangetoond dat dit dus niet altijd het geval is en het is de vraag wat dit in de toekomst oplevert.

Wat Merck & Co nu eigenlijk wil is die research uit besteden aan kleinere onderzoekslaboratoria en daarmee hopen ze het risico te spreiden. Daarom zinspelen ze waarschijnlijk op een Life Science Park (LSP). Het voordeel is dat in de praktijk de overheid en derden veel geld investeren in dergelijke onderzoekscentra (zoals het Bio Science Park in Leiden). Ook op andere plaatsen in Nederland zijn of ontstaan dergelijke Science Parken. De bedoeling is dat de producten die daar ontwikkeld worden natuurlijk wel verkocht kunnen worden. Nu in Nederland de farmaceutische industrie steeds kleiner wordt, lijkt het er op dat vooral buitenlandse farmaceutische bedrijven hier van gaan profiteren. Of dit een gezonde ontwikkeling is, vraag ik me af, want op die manier wordt je heel afhankelijk van het buitenland.

Anderhalve week geleden publiceerde het Brabants Dagblad een tweeluik over de wijze waarop de Belgische overheid heeft ingezet op het behoud van de farmaceutische research in Belgiƫ. Er is wel een reorganisatie geweest bij Janssen Pharmaceutica, maar de research is behouden. De Nederlandse overheid gokt blijkbaar ergens anders op, maar de vraag is of dat gaat werken.

Ook bij de productie in Oss gaat wat veranderen. Er is in de farmaceutische industrie al langer de tendens om de productie van hormonale producten (zoals de anti conceptie producten) te scheiden van andere biochemische en therapeutische producten. Omdat dit een regelgeving is van de FDA (de Amerikaanse Keuringsdienst van Waren) zal Merck & Co zich hier ook wel aan houden. Dat betekent dat er uit Oss ook groot gedeelte van de productie zal verdwijnen. Bovendien is al aangezegd dat de productie van steriele producten in de zogenaamde Confectionering (zit ook achter die bekende blauwe wand) na 2014 zal stoppen en er alleen nog geproduceerd kan worden in het nieuwe gebouw CP. Merck & Co heeft al aangegeven een overschot aan productie capaciteit te hebben en wil daar wereldwijd op inkrimpen.

In die context is het wel opvallend dat ze in China juist een nieuwe productie locatie in gebruik gaan nemen per 2012. Dit is al aangemerkt als uitbreiding naar zogenaamde expanding markets.

Naast het schuiven met de productie vallen er natuurlijk ook ontslagen bij overhead functies (techniek, transport en dergelijke). Ook de productie van grondstoffen (Diosynth) wordt niet ontzien.

Het bovenstaande over de locatie Oss zijn volgens Merck & Co alleen zogenaamde voorgenomen plannen, wat niet inhoudt dat ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Het merendeel van de medewerkers van Organon gelooft dat echter niet. De 2175 medewerkers die overtollig worden geldt ten opzichte aantal medewerkers die per 1 januari 2010 werkten bij Organon, inclusief uitzendkrachten en tijdelijke krachten. Sinds die datum zijn vooral de tijdelijke krachten al niet meer in dienst en worden ook niet vervangen, tenzij het niet anders kan. Daarmee zou men al kunnen stellen dat er uitvoer aan de plannen wordt gegeven, al gebeurt dat nu nog uit zogenaamd bedrijfseconomische redenen. Ook worden er geen nieuwe projecten meer opgestart, tenzij het geld oplevert.

Merck & Co heeft aangegeven zich te willen houden aan de Nederlandse en Europese wetgeving, maar tussen zeggen en doen lijkt een flinterdun lintje te zitten. In feite komt het er op neer dat Merck & Co een pijplijn heeft gekocht en een concurrent van de markt heeft gewerkt. Als dat vrije markt werking is, dan moet daar toch eens wat aan gedaan worden, want dit zal uiteindelijk niet in het voordeel van patiƫnten zijn en ons allemaal op de langere termijn veel geld gaan kosten.


bron:  Het gevoel van Organon | Auteur: Alfred Heeroma
Dit bericht is 2028 maal bekeken


Nog in te vullen