Het gevoel van Organon

Blogs

08-09-2010  Hoezo ideeën?

Op 8 juli kondigde Merck & Co aan dat er bij Organon in Oss, onderdeel van MSD, 2175 banen verloren zouden gaan bij een reorganisatie. Veel weerstand onder de medewerkers was er al heel snel. Iets minder snel, maar wel snel kwamen er allerlei ideeën over de toekomst. Het begon met een science park, en in een vloedgolf kwamen er ideeën over een zelfstandig voortbestaan, management buy-out, overname door Bayer, Japanse farmaceuten, een overname door 1 of meerdere Nederlandse bedrijven, een equity fonds enzovoort. Elke dag is er wel weer iets nieuws, maar wat hebben medewerkers er aan. De media schrijft in het wilde weg over van alles en nog wat, maar concreet is het niet. Zijn het strohalmen waar we ons aan vast kunnen houden of knakken die strohalmen zo af?

Intern wordt er weinig medegedeeld. Tot 2 september kon dat ook niet, omdat er een rechtszaak van de OR tegen MSD was en het is niet goed om mededelingen te doen als iets onder de rechter is. Vanaf 2 september gold dit niet meer, omdat de OR en MSD besloten hebben in overleg te gaan naar een oplossing. En daar gaat het om, … een oplossing. Als mensen er ideeën hebben, dan moeten ze daar zijn en niet in allerlei groepjes die van alles roepen zonder dat er iets concreets is. Ook het onderzoek naar een science park zou in dat overleg betrokken tussen de OR en MSD, maar helaas is deze week een site geopend waar mensen met ideeën voor een science park zich kunnen melden. Deze site zou de haalbaarheid van een eventueel Life Sciences Park, bij eventuele implementatie van Merck’s plannen, gaan bekijken.

De werkgroep die onderzoek doet naar een science park doet is een initiatief van MSD (dat vermelden ze maar al te graag in hun persberichten). Het lijkt ongepast van MSD dat ze hier mee door gaat buiten het overleg tussen de OR en MSD om. In feite lijkt MSD hiermee aan te geven dat ze het overleg niet serieus nemen.

Ik zou de media willen oproepen wat terughoudender te zijn. Een de werkgroep voor een science park zou ondergebracht moeten worden in het overleg tussen de OR en MSD. Als medewerker wordt je ondertussen dolgedraaid door al die ideeën, maar in het voordeel van de medewerkers lijkt het allemaal niet te zijn.


bron:  Het gevoel van Organon | Auteur: Alfred Heeroma
Dit bericht is 1917 maal bekeken


Nog in te vullen