Het gevoel van Organon

Nieuws

10-03-2012  Mede-uitvinder pil werd ingenieur door zelfstudie

Max deWinter stond in Oss meer bekend als vader van Harry. Maar bij Organon was hij een van de mensen die aan de wieg stonden van de pil. Hij stond mede aan de basis van een van de belangrijkste synthe­tische stoffen die ooit bij Organon in Oss zijn ontwik­keld, lynestrenol. Daardoor kon het Osse farmaceutische bedrijf in 1962 het anticonceptiemiddel Lyn­diol op de markt brengen, twee jaar nadat in Amerika de eerste pil ( Enavid) was geïntroduceerd. Max deWinter, die op 8 maart op 91- jarige leeftijd in zijn woon­plaats Oss overleed, is een van de drie uitvinders van lynestrenol. 'Als zodanig', meldt MSD, de op­volger van Organon, 'heeft hij een belangrijk aandeel gehad in de groei van Organon in die jaren'. Lyndiol was niet de eerste pil ter wereld, maar wel een van de suc­cesvolste.

De Winter, chemisch ingenieur, kwam in 1948 in dienst bij Orga­non, enkele jaren nadat hij ternau­wernood de TweedeWereldoorlog had overleefd. Max de Winter, van Joodse afkomst, belandde met zijn toenmalige vrouw en kind in het concentratiekamp Auschwitz. Hij haalde het einde van de oor­log, zijn vrouw en kind werden omgebracht. Hij kwam in Oss terecht, trouwde met Bertine Meijer en kreeg twee zoons, die later beiden naam maakten: media-ondernemer Har­ry en pedagoog Micha. In 2006 zei hij in een interview met de Volks­krant dat hij in Oss bekender was als de vader van Harry dan als Max de Winter. "Het is voorzover mij bekend het enige interview dat mijn vader heeft gegeven", zegt Harry de Winter. "Hij was een heel bescheiden man." In een interview met de Revu noemde Harry zijn vader een 'inspirerende, aardige en opgewekte man', die als de oorlog te dichtbij kwam altijd zei: 'Ik ga even een eitje bakken'. Dat werden later gevleugelde woor­den in de familie De Winter.

Pas midden jaren negentig kreeg Max deWinter erkenning in de vorm van een ridderorde. Toen was hij al ruim tien jaar weg bij Or­ganon. DeWinter werd door zelf­studie bij de PBNA ingenieur. Hij wordt met name genoemd in het octrooi dat Organon voor lynestre­nol kreeg. De Organon-pil die daar­na op de markt kwam, bracht voor- en tegenstanders tegenover elkaar. Niet alleen buiten, maar ook binnen Organon was er weer­stand. In het katholieke Oss had­den veel werknemers vanwege hun geloof moeite met deze vorm van geboorteregeling. Lyndiol heeft veel bijgedragen aan het succes van Organon, dat na de overname door MSD als bedrijf op­hield te bestaan.


bron:  Brabants Dagblad | Auteur: Wim Arts
Dit bericht is 4990 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!