Het gevoel van Organon

Nieuws

04-10-2010  Opinie: De keerzijde van toevallige locaties

 Organon is al 85 jaar een bergrip in Oss
Blauwe wand met Organon logo
Fotograaf: ANP
Bron: Volkskrant
De onderzoeksafdelingen in Oss en Weesp waren vestigingen op 'toevallige' locaties. Deze locaties vormen niet de juiste omgeving voor innovatieactiviteiten. Kort na elkaar kondigden MSD en Abbott de sluiting aan van de onderzoeksafdelingen in Oss (voorheen Organon) en Weesp (voorheen Solvay). In beide gevallen gaat het om vestigingen op een 'toevallige locatie'. Weesp gaat terug naar de chocoladefabriek van Van Houten (1850). Na Philips' ontdekking om vitamine D te vervaardigen met ultraviolet licht werd in 1930 Philips-Van Houten opgericht om in Weesp chocoladepastilles met toegevoegd vitamine te produceren. De eerste stap naar Duphar, de farmaciedivisie van Philips, later verkocht aan Solvay.

Organon in Oss gaat terug naar Zwanenberg Slachterij(1887). De ontdekking hoe insuline te extraheren uit de alvleesklier van geslachte varkens mondde uit in Organon (1923). Fascinerende verhalen van innovaties en entrepreneurship. Met een keerzijde: een goede locatie voor een chocoladefabriek of vleesindustrie in de 19de eeuw is niet vanzelfsprekend logisch voor life-science-innovatieactiviteiten in de 21ste eeuw.

Innovatieactiviteiten hebben baat bij inbedding in een omgeving die aantrekkelijk is voor hooggekwalificeerde (internationale) kenniswerkers, met academische onderzoeksinstituten en ziekenhuizen. Een omgeving waar grote en kleine bedrijven zich clusteren, met proactieve en servicegerichte ondersteunende instanties, zoals kennisintermediairs en met een cultuur van entrepreneurship, samenwerking en openheid voor (internationale) verbindingen. Oss en Weesp bieden dat niet. De fysieke afstand tot academische ziekenhuizen is gering maar kent toch een sociale en organisatorische afstand waardoor bestaande samenwerkingen versnipperd en onvoldoende intensief zijn. Hoe belangrijk massa en afstand zijn, blijkt uit de verhuisplannen van R&D activiteiten van het Japanse Astellas Pharma van Leiderdorp naar Leiden BioScience Park. Leiden heeft wel de kritische massa: universiteit, academisch ziekenhuis en innovatieve bedrijven zoals Centocor (dat ook na overname door Johnson & Johnson in 1999 een belangrijk innovatiecentrum is gebleven), kleine universitaire spin-offs en doorgroeiers als Crucell en OctoPlus.

Actief beleid moet ervoor zorgen dat belangrijke innovatieactiviteiten op 'toevallige locaties' tijdig ingebed worden in hun omgeving. Overnames hoeven dan niet te leiden tot het verdwijnen van R&D uit Nederland. Zie het Amerikaanse FEI (elektronenmicroscopen) in Eindhoven en het Franse Danone dat de door de overname van Numico verkregen R&D-activiteiten bundelt op het Science Park bij de Universiteit Utrecht. De roep om 'life-sciencescampussen' in Oss en Weesp komt te laat. Ontwikkeling van open campussen vraagt tijd en een goed functionerend innovatiesysteem in de aanvangssituatie, zoals de High Tech Campus Eindhoven. Een campus als sterfhuisconstructie leidt tot kapitaalvernietiging, kapitaal dat je beter kunt besteden aan versterking van de innovatie infrastructuur. Stop het in bestaande initiatieven als het Top Institute Pharma, het Center for Translational Molecular Medicine en het BioMedicalMaterials-programma. Zo kunnen we de versnippering tegengaan.

Belangrijke innovatieactiviteiten op 'toevallige locaties' zijn er ook op andere terreinen. Océ in Venlo gaat terug tot 1877, waar de apothekersfamilie Van der Grinten kleurstof voor margarine ontwikkelde, gevolgd door innovaties in blauwdruk kopieertechniek en moderne kopieersystemen. Canon, dat Océ overneemt, is geen Amerikaans bedrijf. Maar wacht niet af; er is reden juist nu aandacht te vragen voor de regionale inbedding van Océs innovatieactiviteiten. Om Venlo straks niet in het rijtje Oss en Weesp te plaatsen.

Dr. Ir. Peter Prud'homme van Reine is zelfstandig adviseur innovation culture en change.


bron:  blauwe-wand-organon-logo.jpg | Auteur: Peter Prud'homme
Dit bericht is 1994 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!