Het gevoel van Organon

Nieuws

24-09-2010  Opinie: Weg met Organon?

De dreigende massaontslagen bij Organon en nu ook bij Abbott in Weesp zijn dramatisch voor de betrokkenen en slecht nieuws voor onze economie. Het is moedig en ook knap dat minister van der Hoeven zich inzet om banen te behouden. Maar we moeten ook kijken naar de oorzaken, want daar liggen aanwijzingen voor de toekomst.

Research & Development (R&D) is voor grote industriële bedrijven vanzelfsprekend. Zonder (technische) voorsprong verkoop je steeds minder, want de wereld draait door. R&D bestaat voor een groot deel uit loonkosten, zij is dus duur in Nederland. Niet alleen vanwege de hooggeleerde wetenschappers, maar ook om de vele mensen in de laboratoria en achter de computers. Voor grote bedrijven met vestigingen overal in de wereld loont het dus om alternatieven te zoeken. Die zijn er in China en India. Een slimme groot industrieel kan ook daar zijn R&D doen. Bovendien, op deze wijze pluggen grote bedrijven in nieuwe netwerken in. Wie weet kijken ze in Bombay wel anders tegen je onderzoek aan en kom je zo tot een betere oplossing. Het is dus begrijpelijk, hoe vervelend ook, dat mensen hier ontslagen worden ten koste van nieuwe laboratoria elders. Organon en Abbott doen wat iedereen doet om kosten te besparen.

Iedereen? Nee, niet de kleine en jonge bedrijven. Kennisintensieve kleine bedrijven kunnen niet weg. Hun flexibiliteit, genius en teamwork zit in de paar mensen die samen het idee uitwerken en onderzoeken. Een kleine duizend nieuwe “philipsjes” zien het daglicht elk jaar. Velen sterven, maar sommigen groeien snel en goed. Nederland help deze bedrijven door een gunstig fiscaal klimaat, zoals de innovatiebox, WBSO, Syntens en technopartner fondsen. Hier ligt de toekomst van onze kenniseconomie. Wees dus zuinig op de kleintjes.

Ir. Mr. Murk Peutz, is sinds 2004 regiodirecteur Zuid-Nederland bij Syntens. Daarvoor was hij werkzaam als manager en als ondernemer en heeft hij aan het roer gestaan van diverse bedrijven in de industrie. Ook heeft hij een aantal jaren als consultant gewerkt bij de Boston Consulting Group. Eerder verscheen van hem het boek ‘Ondernemers op onderzoek’ en het werkboek 'Ben er morgen nog!'.

Syntens is er voor ondernemend Nederland. Dankzij een groot netwerk van MKB-ondernemers, innovatie-experts, kennisinstellingen, brancheorganisaties en overheidsinstanties is Syntens in staat de juiste verbindingen te leggen om innovatie te stimuleren en versnellen. De 250 innovatieadviseurs actief in de regio helpen MKB-ondernemers door advies en inspiratie. Dit doen we veelal kosteloos, dankzij het Ministerie van Economische Zaken. Zie ook www.syntens.nlbron:  De ondernemer | Auteur: Murk Peutz
Dit bericht is 1622 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!