Het gevoel van Organon

Nieuws

06-10-2010  Opinie: Afzetten tegen farmabedrijven is gemakkelijk maar helpt niemand

 Nefarma is een overkoelende organisatie van de farmaceutische bedrijven in Nederland.
Logo Nefarma
Fotograaf: Onbekend
Bron: Nefarma
Het bekritiseren van farmabedrijven zonder acht te slaan op de maatschappelijke en economische werkelijkheid is gemakkelijk en draagt niet bij aan verbetering van de zorg of de samenleving. Mensen met kritiek kunnen veel beter met de sector in gesprek gaan dan zich ertegen afzetten en worden daartoe ook uitgenodigd. "Het is echter een stuk lastiger aan tafel te zitten bij de directie dan met spandoeken voor de deur te staan". Dit is de boodschap en uitnodiging van Nefarma-directeur Michel Dutrée bij het congres Selling Sickness dat op 7 en 8 oktober wordt gehouden in Amsterdam.

"Het verwijt dat de farmaceutische industrie mensen ziektes aanpraat om er door de verkoop van pillen aan te verdienen, is absurd en doet onrecht aan de grote bijdrage van de bedrijven aan de verbetering van de gezondheidszorg. Een paar voorbeelden spreken boekdelen: aids heeft zich ontwikkeld van dodelijke ziekte tot chronische aandoening, het opereren van maagzweren is overbodig geworden, de vooruitzichten bij kanker zijn veel positiever dan vroeger, ernstige hart- en vaataandoeningen zijn beter te behandelen of worden voorkomen en reumapatiënten zijn niet meer per definitie aangewezen op een rolstoel. Dat is voor een belangrijk deel de verdienste van de geneesmiddelenfabrikanten".

Volgens Dutrée zijn farmaceutische bedrijven als commerciële ondernemingen onderworpen aan economische wetmatigheden. Het maken van winst is een noodzakelijke voorwaarden voor continuïteit en voor de zoektocht naar nieuwe producten. Soms gaat het om grote doorbraken, soms om kleine innovaties die door patiënten en artsen echter zeer worden gewaardeerd. Het bekend maken van die ontwikkelingen is een levensader voor ondernemingen.

"Bedrijven willen met nieuwe geneesmiddelen en zorgverlening bijdragen aan een betere gezondheidszorg en daar geld mee verdienen. Het is de samenleving die bepaalt of een aandoening ernstig genoeg is om die te behandelen. Het antwoord ligt in de eerste plaats bij de patiënt, geadviseerd door medici, waarbij politiek en verzekeraars oordelen over de vergoeding. Critici van de farmasector, zoals aanwezig bij dit congres, die bepaalde medicijnen overbodig vinden, oordelen wel heel erg gemakkelijk over het leven van anderen. Wat verschaft hen die positie?", aldus Dutrée. Volgens Dutrée is er niets mis met het kritisch volgen van een sector en daarover in gesprek te gaan. Voorwaarde voor een goede dialoog is een open houding en steekhoudende argumenten. Het neerzetten van karikaturale beelden en teruggrijpen op incidenten uit het (verre) verleden werkt averechts. Wet- en regelgeving en niet in de laatste plaats zelfregulering blijken effectief in het tegengaan van uitwassen.


bron:  logo nefarma.jpg | Auteur: Onbekend
Dit bericht is 1749 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!