Het gevoel van Organon

Nieuws

23-11-2010  Premier Rutte is ook bereid te bellen om Organon te redden

Ook de VVD campagne grepen medewerkers van MSD Organon aan om aandacht te vragen voor hun actie.
Protest bij VVD campagne
Fotograaf: Peter van Huijkelom
Bron: Brabants Dagblad
Voor premier Mark Rutte is er natuurlijk geen ontkomen aan. Nu hij in Oss is, moet er iets over Organon en het Amerikaanse MSD gezegd worden. Zeker omdat er op de VVD-verkiezingsbijeen­komst in Vivaldi deze maandaga­vond werknemers in actie T- shirts aanwezig zijn. "Maar ik ga hier geen loze beloftes doen. Het Rijk kan niet investeren in Organon en we gaan de fabriek evenmin ko­pen. We zijn geen communisti­sche staat." Als Rutte echter ge­vraagd wordt zijn invloed aan te wenden om een overname of doorstart van het farmaceutisch bedrijf mogelijk te maken, dan kunnen de werknemers bij hem aankloppen. "En dan bel ik vanuit het Torentje, of minister Verha­gen, iedereen op om te zeggen wat voor een goed bedrijf het is en dat de Staat het graag in Nederland wil behouden." Want eigenlijk kan Rutte met zijn kabinetsbeleid niet zonder een bedrijf als Orga­non in Oss. Hij wil dat het geld dat het Rijk investeert in onder­zoek en kennisbehoud door bedrij­ven naar de markt wordt gebracht. "Daar heb je wel de Organons van dit land voor nodig."

Op zijn gebruikelijke joviale wijze zet Rutte het gehoor in Vivaldi naar zijn hand. Een kwinkslag hier, een lach daar: zo weet hij zijn gehoor in Oss in te pakken. En als het nodig is, heeft hij een serieuze opmerking. Zijn spiekbriefje bevat slechts wat losse aantekeningen. Als hij het bedrijventerrein aan de A59 de naam Paalgraven geeft, zegt hij na een correctie dat Vor­stengrafdonk toch aan knooppunt Paalgraven ligt. "Dat bijna lege be­drijventerrein, dat Oss door idiote regels maar niet vol wenst te krij­gen. Niet voor niets heeft de stad steeds hogere werkloosheidscij­fers." En daar heeft hij zijn punt te pakken om zich af te zetten tegen de SP. "Het komt namelijk alle­maal door het SP-beleid in Oss", meldt hij losjes. "Het onderne­mersklimaat in Oss is niet goed", vervolgt hij. "Het werkt gewoon banen tegen."

De komende verkiezingen verengt de premier dan ook tot twee tegen­stellingen: "Kies je voor een lande­lijke of een lokale partij. En ver­kies je een landelijke partij te stem­men, dan is de keus in Oss die tus­sen de SP en de VVD." De voor­keur van Rutte mag duidelijk zijn. "Wat zou het heerlijk zijn als Oss na jaren weer eens een SP-loos col­lege zou krijgen." Dat lukt in de vi­sie van de premier alleen maar als de VVD de grootste partij wordt. Een samenwerking tussen zijn par­tij en de SP zou volgens Rutte wel een revolutie betekenen. "Maar ik ben realist genoeg om te stellen dat het er in Oss niet inzit, dat heeft de campagne hier al wel uit­gewezen."

De verkiezingen die morgen in 19 plaatsen voor zeven nieuwe ge­meenten worden gehouden, zijn geen eerste proef voor het nieuwe kabinet, noch voor het gedoog­akkoord, stelt de premier. "Het gaat om slechts vier procent van het aantal stemgerechtigden in Ne­derland. Nee, dit zijn echt lokale verkiezingen", zo zegt hij vooraf­gaand aan de VVD-bijeenkomst.

Hij kondigt aan vaker het land in te trekken. Zijn wens is om gelijk de Finse premier eenderde van zijn tijd interessante initiatieven en bedrijven te bezoeken. "Dat haal ik helaas niet. Toch ben ik morgen al weer in Den Bosch waar ik kleine innovatieve en veel­belovende bedrijven bezoek."


bron:  protestbij VVD campagne.jpg | Auteur: Henk Snijders
Dit bericht is 1782 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!