Het gevoel van Organon

Nieuws

25-11-2010  Rutte op roadshow langs techbedrijven

Tijdens zijn eerste werkbezoek verdedigde premier Mark Rutte de manier waarop hij het Nederlandse innovatiebeleid opschudt. 'Ik ben hier om te leren.' De boodschap van het kabinet-Rutte mag in de Kamer weinig populair zijn (euro 1 mrd aan innovatiesubsidie wordt geschrapt). Bij de ondernemers van biotechbedrijf Pamgene in Den Bosch kreeg Rutte juist veel bijval. 'Elke vorm van opschudding is hier goed', zei Pamgene-oprichter Tim Kievits. De ondernemer kreeg uitgebreid de kans om zijn frustraties te ventileren bij de premier. 'Er zijn te veel controlerende lagen die mijn subsidieaanvragen moeten goedkeuren', aldus Kievits. Een van zijn aanvragen is al anderhalf jaar in behandeling. 'Ik moet langs EZ, langs Brussel en ik moet goedkeuring krijgen op provincieniveau. Daartussen opereren weer allemaal kantoortjes die dat proces faciliteren, en ons beurtelings bestoken met vragenlijsten.'

De roadshow van de premier leek vooral bedoeld om de zorgen van ondernemers als Kievits te sussen. 'Ik ben hier om te leren wat werkt en wat niet', aldus Rutte, die bezweert dat de draconische besparingen vooral het bureaucratische apparaat gaan raken, niet de kleine ondernemers. Ook moeten de subsidies eerlijker verdeeld worden, vindt Rutte: 'Zoals het nu gaat, is het niet evenwichtig. 40% van al het geld gaat naar Philips en voormalige Philips-bedrijven.' De besparingsdrang van het kabinet-Rutte was deze week voelbaar toen bekend werd dat subsidiedienst Agentschap NL 40% van zijn 2300 werknemers moet lozen. Tijdens een Kamerdebat gisteren werd daar kritisch op gereageerd.

Sommige ingrepen zijn echter niet te vermijden, vindt Alexander Ribbink, partner bij techinvesteerder Prime Ventures. 'Als je ziet hoeveel mensen er bezig zijn met het weer uitgeven van belastinggeld, dan schrik je. Dan is minder mensen per definitie goed', aldus Ribbink, die de grote groeifase van navigatiebedrijf TomTom meemaakte als marketeer. Zijn huidige bedrijf Prime investeert in snelgroeiende techstarters. 'In de uitvoering kan het absoluut een stuk beter. De rol van de overheid mag wel wat bescheidener. Daarmee zeg ik overigens niet dat de overheid zich maar helemaal terug moet trekken.' Minder subsidie betekent uiteindelijk toch ook minder succesvolle bedrijfjes, meent Ribbink.


bron:  Financieel Dagblad | Auteur: Johan Leupen
Dit bericht is 1955 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op één na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!