Het gevoel van Organon

Nieuws

30-11-2010  Frazier nieuwe CEO bij Merck & Co

Vandaag maakte Merck & Co bekend dat per 1 januari 2011 Kennith Frazier de nieuwe CEO (chief executive officer) van het bedrijf wordt. Hij volgt Richard T Clark op die nog wel als voorzitter van de Raad van Bestuur blijft. Frazier is momenteel de president van het bedrijf en lid van de Raad van Bestuur. Clark was sinds 2005 CEO van Merck & Co.

Clark gaf bij de bekendmaking vanmiddag aan dat hij en Merck & Co vertrouwen hebben dat Frazier het bedrijf het nieuwe tijdperk van gezondheidzorg kan in leiden. Frazier werkt al 18 jaar bij Merck & Co. Volgens William B. Harrison, die sprak namens de Raad van Bestuur, heeft Frazier een strategisch visie en een passie om het bedrijf te leiden. Merck & Co heeft al eerder aangegeven het beste farmaceutische bedrijf te willen zijn en Frazier zou het vermogen hebben dit te realiseren.

Sinds zijn aanstelling als president van Merck, in april, heeft de heer Frazier zich gericht op het verbeteren van de effectiviteit van farmacie en verkoop van vaccins, marketing, onderzoek en ontwikkeling, fabricage en levering - en de integratie van de fusies. Onder zijn leiding heeft Merck was er groei van de belangrijkste producten, breidde het wereldwijde bereik uit, werden nieuwe producten gelanceerd en ontstond er een geavanceerde en een robuuste laatste stadium R&D-pijplijn. In zijn drie jaar als president van Global Human Health, hielp Frazier met het ontwerpen en implementeren van een baanbrekende, nieuwe wereldwijde commerciële verkoop model, een stijgende omzetontwikkeling tijdens fusie-integratie, sterk verbeterde divisie kostenstructuur en een groei in opkomende markten.

Frazier zei in een reactie: "Ik beschouw het als een voorrecht om Merck te dienen in deze hoedanigheid en ik ben vereerd en verheugd over de mogelijkheid. Mijn immense respect voor de mensen van Merck versterkt mij alleen nog maar in mijn sterke optimisme over onze toekomst. Medewerkers zijn onze grootste voordeel. Als CEO is het mijn verantwoordelijkheid om Merck collega's in staat te stellen hun grote talent, creativiteit en betrokkenheid gericht op het voldoen aan de veranderende behoeften van onze wereldwijde klanten mogelijk te maken. Vooruitkijkend naar een periode van dramatische veranderingen in de industrie heb ik ook het geluk om te werken met een sterk en zeer ervaren groep van het senior management. Ik kijk ernaar uit om samen met Dick, het bestuur en onze executive team om ervoor te zorgen dat Merck blijft werken op het hoogste niveau van integriteit en wetenschappelijke excellentie, voldoen aan de behoeften van patiënten wereldwijd en het opbouwen van lange termijn waarde voor onze aandeelhouders. De raad van bestuur, Dick (Clark) en ik zijn het eens over onze prioriteiten en de noodzaak om ons te richten op duurzame groei voor de toekomst. Om Merck om een leider in de toekomst te zijn, moeten we onze operationele model aan blijven passen en het bereiken van een niveau van verandering zoals dat nog niet eerder in deze branche heeft plaatsgevonden”

Als voorzitter, zal Clark zich richten op leiderschap van de Raad van Bestuur, geeft hij strategisch advies aan Frazier, houdt toezicht op de geplande oprichting van een joint venture van Merck in de gezondheid van dieren met sanofi-aventis en zal Merck in belangrijke externe organisaties vertegenwoordigen.

Harrison zei: "We willen Dick graag bedanken voor zijn uitzonderlijk leiderschap als CEO en hem te feliciteren met de opmerkelijke prestaties van Merck in de afgelopen vijf jaar. Toen Dick werd benoemd tot CEO in 2005, had het bedrijf een aantal belangrijke uitdagingen. Het strategische plan Dick veranderde het bedrijf en herstelde het vertrouwen in de toekomst van Merck. Bovendien leidde Dick het bedrijf succesvol door de fusie en integratie van Merck en Schering-Plough en positioneerde de onderneming als een sterkere, meer gediversifieerde wereldwijde leider in de gezondheidszorg voor de toekomst. Het bestuur hoopt te profiteren van de aanhoudende bijdragen Dick als voorzitter."

"Het is de afgelopen vijf jaar een eer geweest om als CEO van Merck te dienen en te werken met de beste medewerkers en management team in de industrie," zei Clark. "Sprekend, zowel als CEO als een werknemer met 38 jaar dienstjaren, ben ik echt trots op onze uitzonderlijke record van ontdekken en ontwikkelen van medische doorbraken voor patiënten, op onze bijdragen in groeiende gezondheidszorg over de hele wereld en het leveren van waarde aan aandeelhouders. Als voorzitter, kijk ik uit naar de samenwerking met Ken en onze Raad van Bestuur en te helpen Merck op hogere niveaus te brengen."

Clark leidde de fusie van 49 miljard dollar in 2009 tussen Merck en Schering-Plough, en onder zijn leiding heeft de gecombineerde onderneming succesvolle prestaties geleverd in het eerste jaar en werd voldaan aan alle wereldwijde integratie en synergie doelen. Van 2008 tot 2009 was Clark bestuursvoorzitter Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA), waar hij leiding gaf aan de industrie inspanningen om de groep marketing-code te versterken, reclame te verbeteren en de transparantie van het bedrijf en interacties met artsen te verbeteren. Nadat hij in 2005 benoemd werd tot CEO zorgde hij voor stabiliteit van Merck en stelde hij een strategische richting op en zorgde voor succesvolle introducties van innovatieve geneesmiddelen, zoals ISENTRESS ® (raltegravir) tabletten, Gardasil ® ([humaan papillomavirus quadrivalent (typen 6, 11, 16 en 18) vaccin, recombinant] en Januvia ® (sitagliptine). Voordat hij CEO werd, was hij Clark voorzitter van de Merck Manufacturing Division (productie), die verantwoordelijk is voor het wereldwijde netwerk van Merck van de productie activiteiten, informatie diensten en een operationele excellerende organisatie wereldwijd.

Frazier vervolgde: "Ik wil ook Dick bedanken voor zijn mentorschap en voor het vertrouwen dat hij heeft getoond in mij. Namens alle collega’s van Merck, zou ik graag onze collectieve dank uitspreken voor de vele bijdragen die Dick heeft gedaan door zijn initiatief en begeleiding voor ons bedrijf. Dick's visie en leiderschap hebben er voor gezorgd dat Merck de wereldwijde leider van vandaag is. Ik ben blij mijn sterke samenwerking voort te kunnen zetten met Dick als voorzitter en het voordeel van het hebben al mijn raadsman."

Over Kenneth C. Frazier
Kenneth C. Frazier was president van Merck sinds mei 2010. In deze rol leidde Frazier drie grote divisies van Merck: Wereldwijde patiëntengezondheid, farmaceutische en vaccin-activiteiten en productie en onderzoek en organisatie. Voordat hij werd benoemd tot president was Frazier executive vice president en president patiëntenzorg van 2007 tot 2010.

Frazier kwam in 1992 in dienst van Merck als vice-president, algemeen juridisch adviseur en secretaris van de Astra Merck-groep. Hij werd verkozen tot vice-president van de algemene zaken tussen1994 en in 1997, nam de bijkomende taken zoals Assistant General Counsel, bedrijfsstaf. Frazier gepromoveerde tot vice President en assistent General Counsel in januari 1999. In december 1999 werd hij senior vice president en general counsel. In deze rol was hij verantwoordelijk voor juridische en algemene zaken van Merck en de Merck Foundation. In november 2006 werd gepromoveerde hij tot Executive Vice President en General Counsel.

Frazier zit ook in de raad van bestuur van Exxon Mobil Corporation, de Pennsylvania State University en Cornerstone Christian Academy in Philadelphia, PA. Frazier is ook lid van de Council on Foreign Relations, de Raad van het American Law Institute en de American Bar Association. Hij behaalde zijn bachelor's degree van de Pennsylvania State University en heeft een JD van de Harvard Law School.

Over Richard T. Clark
Richard T. Clark is de voorzitter en chief executive officer van Merck. Clark was eerder werkzaam als voorzitter, president en CEO tot benoeming van Frazier als president in april 2009.

Voordat hij president en CEO werd was Clark voorzitter van de Merck Manufacturing Division, die verantwoordelijk is voor het wereldwijde netwerk van Merck van de productie activiteiten, informatie diensten en best presterende organisaties wereldwijd.

In een carrière van 38 jaar bij Merck heeft Clark een breed scala aan senior management posities in het bedrijf en organisatie bekleed. Clark trad in 1972 in dienst als een kwaliteitscontrole inspecteur en hij doorliep een reeks van steeds meer verantwoordelijke functies op het gebied van productie, nieuwe producten planning, industriële ingenieurs-en managementdiensten engineering, en vice-president, Materials Management en Management Engineering in 1991.

In 1993 werd Clark benoemd tot vice-president, Procurement en Materials Management. Hij werd vice-president van de North American Operations voor de Merck Manufacturing Division in 1994 en senior vice-president in 1996. In 1997 werd hij benoemd tot Senior Vice President van kwaliteit- en commerciële zaken. Later dat jaar werd Clark trad hij in dienst van de Merck-Medco Managed Care dochteronderneming als executive vice president en chief operating officer. Later werd hij voorzitter, president en chief executive officer van de nieuw benoemde Medco Health Solutions, het toezicht op plannen om deze organisatie een beursgenoteerd bedrijf te maken. Hij keerde terug naar de Merck Manufacturing Division als president in juni 2003.

Van 2008 tot 2009 diende hij als bestuursvoorzitter van het farmaceutisch onderzoek en Manufacturers of America (PhRMA), die in de VS de grootste farmaceutisch onderzoek en biotechnologische bedrijven vertegenwoordigt.

Eerder deze maand werd Clark werd uitgeroepen tot Executive of the Year 2010 door het prestigieuze Scrip Awards.

Clark behaalde zijn bachelor's degree in Liberal Arts van Washington & Jefferson College en zijn MBA aan de Amerikaanse Universiteit.

Over Merck
Vandaag de dag is Merck een wereldwijde farmaceutische leider die werkt om de wereld gezonder te maken. Merck staat buiten de VS en Canada bekend als MSD. Door hun receptgeneesmiddelen, vaccins, biologische therapieën en patiëntenzorg en diergeneeskundige producten, werken zij samen met klanten in meer dan 140 landen aan innovatieve oplossingen voor de gezondheid. Ze bevorderen ook de toegang tot gezondheidszorg door middel van vergaande beleidsmaatregelen, programma's en partnerschappen. Merck en Schering-Plough fuseerde in november 2009.


bron:  Merck & Co | Auteur: Alfred Heeroma (vertaling)/ Merck
Dit bericht is 2434 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!