Het gevoel van Organon

Nieuws

19-01-2011  Een kleine indruk van MSD

 32 leerlingen van basisschool De Bogaard uit Ravenstein mogen in het kin­derlab van MSD zelf badzout maken.
Kinderen op bezoek bij MSD
Fotograaf: Peter van Huijkelom
Bron: Brabants Dagblad
Wijzende vingers en verbaasde gezichten zijn te zien als 32 kinderen uit groep zeven en acht van de Ravensteinse basisschool De Bogaard het terrein van MSD in Oss oplopen. In grote, digitale letters , op een bord bij de ingang, wordt de groep verwel­komd. De leerlingen komen twee uurtjes langs voor een rondleiding en 'proeflessen'. "Ongeveer één keer per week komt er zo'n klas langs", vertelt Jurgen Theissen van MSD. "We zijn in mei begonnen met deze lessen en krijgen nu al aanvragen uit Helmond en Ven­ray." De klassen van 23 basisscho­len uit Oss en omgeving mogen het eerst langskomen. Bij de ingang wordt de groep opge­splitst. De route begint in het gro­te magazijn achter de bekende blauwe wand. De kinderen kijken hun ogen uit. Vooral de hoogwer­kers maken indruk. "Wow joh! Da's een snelle. Kan die nog ho­ger?" klinkt het gelijk van alle kan­ten. Wanneer de hoogwerker tot het dak reikt, zijn de kinderen overtuigd: "Dit is vet!"

Opgewonden vervolgen ze hun route naar de brandweer. Voor een snuffelstage van een klein half uur. "Wat zouden jullie als eerste doen als er brand is?", vraagt de brand­weerman. "Hard weglopen natuur­lijk", grinnikt de groep. Toch doen ze om de beurt een poging, gewa­pend met brandweerslang, CO2­-fles of blusschuim, om een vuurtje te blussen.

Tot slot is het kinderlab aan de beurt. "Jullie moeten eerst even goed luisteren naar de veiligheids­regels. Dan kunnen we daarna zo snel mogelijk beginnen", vertellen MSD-medewerksters Käthy San­ders en Annemiek Hulst. Als eerst wordt er badzout ge­maakt. De kristalsoda wordt ijve­rig gestampt. Daarna wordt er een geurtje en kleurtje toegevoegd. De meiden kiezen massaal voor roze. En de jongens? "Ik wil ook roze en lavendel", zegen Ruben en zijn vrienden vastberaden. Tot slot is er de magische meng­proef met maizena en water. Hier­van wordt een balletje gedraaid. "Als ik te langzaam draai dan smelt hij", klinkt het van alle kan­ten. "Een leuke proef om ook eens thuis in de keuken van je moeder te doen", tipt Sanders de kinderen Theissen: "We hopen dat leerlin­gen nu al geïnteresseerd raken in techniek. De bètakant ontwikkel je namelijk al op de basissschool."

En is het vandaag gelukt om de kinderen te interesseren? Domme vraag: "Alles was leuk."


bron:  bezoek leerlingen.jpg | Auteur: Loepkijker
Dit bericht is 2374 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!