Het gevoel van Organon

Nieuws

07-02-2011  'Uitverkoop bedrijven triest'

Wim van der Leegte, president-directeur van de VDL Groep, ziet met lede ogen aan hoe het Nederlandse bedrijfsleven volgens hem uitverkoop houdt. Hij betreurt de overnames van Nederlandse bedrijven door buitenlandse ondernemingen en vindt dat het Nederlandse belang daarmee niet gediend is. "We moeten niet willen dat alles aan buitenlandse bedrijven wordt verkocht", zegt de topman van het industrieel concern (7100 medewerkers) uit Eindhoven in gesprek met Het Financieele Dagblad.

Van der Leegte, die al vele jaren opkomt voor de belangen van de Nederlandse maakindustrie, vindt dat de Nederlandse politiek veel te passief is bij overnames. Wat hem betreft had Nederland het voorbeeld moeten volgen van Frankrijk en Duitsland, die in veel gevallen nog aandelenpakketten hebben in grote beursfondsen. Dan hadden in zijn ogen drama's als in het verleden met Fokker, NedCar en ABN Amro kunnen worden voorkomen en was ook een strategisch bedrijf als kabelproducent Draka Nederlands gebleven. "Ik ben blij dat Draka niet in handen is gevallen van de Chinezen, maar het stemt me ook niet vrolijk dat beslissingen over de toekomst van het bedrijf en over de werkgelegenheid in Nederland voortaan in Milaan worden genomen. De industrie moet je koesteren. In Nederland gebeurt dat niet." Kabelaar Draka komt in handen van het Italiaanse Prysmian, dat het Chinese Xinmao aftroefde. Van der Leegte noemt ook de recente overnames (2009) van energiebedrijven Essent en Nuon door respectievelijk het Duitse RWE en het Zweedse Vattenfall. "De stroomprijzen worden nu ook in het buitenland bepaald", zegt de 64-jarige Eindhovense industrieel.

De ontwikkelingen rondom farmaciebedrijf MSD uit Oss, het voormalige Organon, zijn volgens hem een ander voorbeeld. Akzo Nobel verkocht het in 2007 aan het Amerikaanse Schering-Plough, waardoor een beursgang voor Organon van de baan was. "Als de Nederlandse overheid destijds 10% van de aandelen van Akzo had gehad, was een verkoop niet aan de orde geweest", meent Van der Leegte. "Dan waren de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten niet naar Amerika verdwenen en hadden vele hoogwaardige onderzoeksbanen voor Nederland behouden kunnen blijven."

De ondernemer vindt Nederland te passief. "De overheid moet veel meer overleggen met de grote beursfondsen over dit soort kwesties. In andere landen probeert de overheid veel meer de regie te houden. Als Renault de autoproductie wil verplaatsen naar Turkije, komt Parijs wel in actie." Het industrieel concern, waaronder tachtig bedrijven vallen, werd in 2009 hard geraakt door de economische crisis en de gevolgen van de kredietcrisis. VDL Groep verloor euro 400 mln aan omzet. Herstel volgde in 2010, met een verviervoudiging van de nettowinst van euro 18 mln (2009) tot euro 70 mln.


bron:  Financieel Dagblad | Auteur: Tjabel Daling
Dit bericht is 1865 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op één na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!