Het gevoel van Organon

Nieuws

11-02-2011  Inspectie waarschuwt voor kopen van geneesmiddelen op internet

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) adviseert consumenten om geen geneesmiddelen te kopen via internet, zonder recept van een arts en tussenkomst van een apotheek. Zonder controleerbare herkomst kunnen consumenten niet vertrouwen op de veiligheid van de geneesmiddelen. De inspectie ondersteunt dan ook de waarschuwing van de Consumentenbond in de uitzending van Uitgesproken EO donderdagavond.

De inspectie treedt op tegen illegale handel in receptgeneesmiddelen in Nederland, zeker als er een apotheker of arts bij betrokken is. Met de beperkte opsporingscapaciteit die zij heeft, zoekt de inspectie ook actief naar illegale activiteiten. Zo is eind 2010 een handelaar in illegale internetpillen opgepakt. Tegen hem heeft de inspectie proces verbaal opgemaakt en hij zal zich moeten verantwoorden voor de rechter. Over enkele weken komen twee verdachten voor de rechter wegens het illegaal toepassen van het zwangerschapshormoon HCG in een afslankkliniek. Ook heeft de inspectie onlangs een apotheker voor de tuchtrechter gebracht die geneesmiddelen afleverde aan patiënten die hij niet kende, op recept van een buitenlandse arts. De geneesmiddelen waren besteld via internet. Daarnaast is de inspectie op dit moment enkele illegale handelaren op het spoor. Daarover kunnen echter nog geen details gegeven worden.

De inspectie richt zich op in Nederland gepleegde strafbare feiten en werkt indien nodig nauw samen met buitenlandse partners. De inspectie heeft alleen bevoegdheden in Nederland. Illegale handel in geneesmiddelen is echter een wereldwijd probleem.

Om meer mogelijkheden te hebben, heeft de inspectie aangedrongen op aanscherping van de Geneesmiddelenwet. Volgens die wet is het op dit moment niet verboden om receptgeneesmiddelen te koop aan te bieden. Wel verboden is handelen in en op voorraad hebben van receptgeneesmiddelen. De inspectie heeft daarom aangedrongen op het eveneens strafbaar maken van het te koop aanbieden. Deze week is de aanscherping van de Geneesmiddelenwet behandeld in de Tweede Kamer.

Omdat het bestrijden van de handel in illegale receptgeneesmiddelen zo moeilijk is, is het belangrijk om consumenten te waarschuwen voor de risico’s van zelf receptgeneesmiddelen kopen via internet. Daarom heeft het ministerie van VWS in samenwerking met de inspectie een campagne opgezet die in november 2010 is gestart. Op www.internetpillen.nl is meer te vinden over deze overheidscampagne.

Lees meer over verbod HCG als afslankmiddel.


bron:  IGZ | Auteur: Nieuwsbericht
Dit bericht is 1757 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!