Het gevoel van Organon

Nieuws

12-07-2010  Provincies willen professionals Organon overnemen

De provincies Utrecht, Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland vrezen dat door het voorgenomen massaontslag bij Organon in Oss veel hoogwaardige werkgelegenheid verloren gaat. Eind vorige week boden deze provincies aan om te kijken hoe de hooggekwalificeerde onderzoekers die hun baan verliezen, op andere plaatsen in het land aan de slag geholpen kunnen worden, zodat hun kennis behouden blijft voor Nederland. Hiervoor gaan de provincies in overleg met het Rijk, de provincie Noord-Brabant, het bedrijfsleven en instellingen op het gebied van life sciences. Organon heeft hoogwaardige en specifieke kennis op het gebied van gezondheid voor vrouwen ontwikkeld. Het Amerikaanse bedrijf MSD dat Organon heeft overgenomen, wil 2175 van de 4500 werknemers in Oss ontslaan.

Volgens de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) heeft het bedrijf door de jaren heen bewezen op een meer dan gemiddeld niveau de pijplijn voor innovatieve producten goed gevuld te houden. De KNMP vindt het dramatisch dat MSD de afdeling die zich in Oss bezighoudt met onder meer anticonceptie, vruchtbaarheidsbehandelingen en overgangsklachten naar de Verenigde Staten verplaatst. KNMP-voorzitter Jan Smits: "In Nederland is een klimaat ontstaan waarin geneesmiddelen uitsluitend als kostenpost worden gezien. Het is niet verwonderlijk dat MSD in zo'n klimaat niet voor Nederland kiest." Een van de mogelijkheden om de kennis van de ontslagen werknemers voor Nederland te behouden, is bijvoorbeeld het vormen van een flexpool. Ook de kenniswerkersregeling zoals de ministeries van Sociale Zaken en Economische Zaken die hebben gehanteerd bij de bestrijding van de economische crisis zou een bijdrage kunnen leveren.

Tegen de economische trend in vertoont de zogeheten 'life sciences'-sector een grote groei. Onder 'life sciences' wordt een grote verzameling vakgebieden verstaan, waaronder biochemie, genetica en geneeskunde. De verwachting is dat de groei in deze sector de komende jaren doorzet. Daarom zullen er veel nieuwe kenniswerkers nodig zijn. "De mensen die nu in Oss op straat komen te staan, zijn hard nodig om de kenniseconomie in Nederland te waarborgen", zegt gedeputeerde Asje van Dijk van de provincie Zuid-Holland.


bron:  zorgvisie | Auteur: Carina van Aartsen
Dit bericht is 1578 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op één na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!