Het gevoel van Organon

Nieuws

14-02-2011  Pantarhei wil Organon Oss overnemen

Het Nederlandse biotechbedrijf Pantarhei Bioscience wil het overgrote deel van het voormalige Organon overnemen. Het bedrijf met hoofdkantoor in Zeist heeft dat voorstel woensdag gedaan aan Merck/MSD, de Amerikaanse eigenaar van voormalig Organon. Dat heeft directeur Herjan Coelingh Bennink van Pantarhei tegenover deze krant verklaard. Pantarhei is een 'spin-off' van Organon, in 2000 opgericht door Coelingh Bennink zelf. De voormalige directeur onderzoek en ontwikkeling bij Organon zegt het voorstel te hebben kunnen doen omdat hij de financiële steun heeft van grote internationale private- equity-investeerders.

Het overnameplan van Pantarhei komt kort voordat er een besluit valt over de toekomst van het farmaciebedrijf in Oss. Het besluit valt dinsdag. Vorig jaar kondigde Merck een wereldwijde reorganisatie aan, waardoor in Oss 2175 banen zouden verdwijnen.

Coelingh Bennink zegt dat Pantarhei alle activiteiten en producten in Oss en Schaijk op het gebied van 'women’s health' wil overnemen waaronder de anticonceptiemiddelen, geneesmiddelen voor vruchtbaarheidsbehandelingen en hormonale producten gerelateerd aan veroudering. "Daarmee kunnen de meeste banen in Oss en Schaijk behouden blijven. Het voormalige Organon kan een echte doorstart maken, niet als onherkenbaar onderdeel van een groot farmabedrijf, maar als een zelfstandig en groot innoverend Nederlands farmabedrijf." De directeur van Pantarhei Bioscience zegt dat ook de productieafdeling in Oss open kan blijven, maar hij sluit kleine reorganisatie of saneringen niet uit. Coelingh Bennink wil voorts de activiteiten van het voormalige Organon integreren met de R&D van Pantarhei.

Zijn intentie en die van de financiers, zegt hij, is om een nieuw Organon te creëren dat wereldwijd marktleider zal worden op het gebied van ‘women’s health’-producten. Hij vergelijkt zijn plannen met die van Spyker Cars en Saab, het verhaal van de overname van een groot en internationaal aansprekend Zweeds automerk door een kleine Nederlandse sportwagenfabrikant. "Wij zijn ook een relatief klein bedrijf, maar hebben desondanks de afgelopen tien jaar een aanzienlijke portfolio van nieuwe geneesmiddelen op women’s health-gebied weten op te bouwen."

Coelingh Bennink is niet te beroerd om de chauvinistische kaart te spelen. "Het voormalige Organon is een prachtig en innovatief bedrijf met competente en gemotiveerde werknemers dat binnen enkele jaren drie keer aan een buitenlandse onderneming dreigt te worden verkocht. Eerst aan Schering- Plough, vervolgens aan Merck en nu wellicht aan het Japanse Takeda of een andere partij. In Frankrijk en Duitsland zou dat niet gebeuren."


bron:  Financieel Dagblad | Auteur: Tjabel Daling en Henk Engelenburg
Dit bericht is 1923 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!