Het gevoel van Organon

Nieuws

16-02-2011  Organon weer in beeld brengen

De ondernemingsraad, raad van commissarissen en vakbonden bij MSD Oss, het voormalige Organon, hopen via een kort geding te bewerkstellingen dat het Amerikaanse moederbedrijf MSD/Merck opnieuw gaat onderhandelen met het bedrijf dat MSD Oss of grote delen daarvan had willen overnemen. "Er is een partij die zeer serieuze plannen heeft met MSD Oss. Die partij is nog steeds niet uit beeld. Via een kort geding willen we deze partij opnieuw in beeld krijgen", zegt bestuurder Jelle Loosman van CNV Vakmensen. "Merck had deze kandidaat-koper niet mogen afserveren.

"We zijn ontzettend boos en teleurgesteld dat de deal op het allerlaatste moment is afgeblazen door de directie van Merck/MSD in de Verenigde Staten", reageert voorzitter Nicole van Straten van de ondernemingsraad. "Er lag een overeenkomst in het verschiet die recht deed aan de belangen van alle partijen; aan die van de werknemers, aan die van de kopende en verkopende partij. De afspraken voldeden ook aan de eisen en randvoorwaarden die Merck zelf heeft gesteld. Daarom zijn we nu ontzettend boos dat de gesprekken met een kandidaat-koper alsnog zijn afgeketst." De overeenkomst met de kandidaat-koper 'had er moeten komen', zegt Van Straten. "Behoud van belangrijke kennis op het gebied van de farmacie voor Nederland was gewaarborgd, behoud van substantiële werkgelegenheid voor MSD Oss en de regio was gewaarborgd. Er was weer toekomstperspectief voor MSD Oss geweest. En het was in onze ogen een goede deal voor zowel de verkopende als kopende partij.Nu dreigen alsnog veel arbeidsplaatsen verloren te gaan. Een forse aderlating voor MSD Oss en de gehele regio."

Vakbonden en ondernemingsraad willen niet zeggen met welke bedrijven gesprekken zijn gevoerd. Het waren er meerdere, maar tot aan de rechtszaak kunnen geen namen worden genoemd. "We willen deze deal beschermen", zegt CNV-er Loosman.

Wel is duidelijk dat het besluit al enkele dagen geleden is genomen, waarschijnlijk voor het weekeinde al."Wij zijn in het weekeinde geïnformeerd", zegt Loosman. Ook hij had alle vertrouwen in een goede afloop. "De kandidaat-koper heeft goed naar de wensen van Merck geluisterd. Het was een zeer serieuze partij met serieuze plannen voor MSD Oss."Het kort geding om Merck te dwingen opnieuw aan de onderhandelingstafel te gaan zitten met een kandidaat-koper dient waarschijnlijk al op korte termijn, bij de rechtbank in Amsterdam. Vakbonden en ondernemingsraad praten over de termijn van een week. Daarnaast is er, als de gang naar de rechter niets oplevert, mogelijk nog het alternatief van de Ondernemingskamer. Een zitting daarvan was gepland voor 20 januari, maar die werd opgeschort tot 24 maart, toen Merck/MSD aangaf in samenwerking met bonden, ondernemingsraad en raad van commissarissen zeer serieus naar alternatieven te willen zoeken voor het reorganisatieplan dat het Amerikaanse bedrijf vorig jaar aankondigde voor de activiteiten in Oss en Schaijk. Daarbij zouden 2175 van de circa 4500 arbeidsplaatsen komen te vervallen, waaronder circa duizend hoogwaardige onderzoeksbanen. Merck/MSD wilde de onderzoeksafdeling van MSD/Oss naar de Verenigde Staten overplaatsen, maar schortte die beslissing onder druk van diverse partijen op. MSD-Organon heeft nu wel toegezegd nog te zullen nagaan of een deel van de onderzoeksafdeling behouden kan blijven. Het bedrijf denkt aan de vorming van een klein 'center of excellence'.

De directie van MSD Oss maakte vanmorgen bekend dat het proces met als doel een alternatief te vinden voor de in juli vorig jaar aangekondigde 2175 ontslagen niet succesvol is geweest. Wel zegt het bedrijf nu een onderzoek te starten om te kijken of een beperkt aantal onderzoeksplaatsen toch nog gered kan worden. Maar een garantie op een positieve uitkomst geeft MSD niet. OR-voorzitter Nicole van Straten zegt niet te weten wat Merck/MSD heeft bezield om de overnameplannen af te blazen. "De directie in de Verenigde Staten zal zeker een hele lijst met argumenten hebben gehad. Die zullen wel bij het kort geding ter sprake komen. Geld zal hierbij ongetwijfeld een rol hebben gespeeld. Maar wij zijn ervan overtuigd dat die deal er had moeten komen."

Over de partij die een deel van of het hele voormalige Organon had willen overnemen, is niets bekend. Ook vakbonden en ondernemingsraad willen niet zeggen of het Japanse Takeda Pharmaceutical, het Zuid-Afrikaanse Aspen of bijvoorbeeld het Nederlandse biotechnologiebedrijf Pantarhei Bioscience in beeld zijn geweest. Namen van deze bedrijven circuleerden de afgelopen tijd in allerlei media. "We zijn teleurgesteld en boos, maar ook nog steeds strijdbaar", aldus bestuurder Jelle Loosman van CNV Vakmensen.


bron:  Financieel Dagblad | Auteur: Van een correspondent
Dit bericht is 1949 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!