Het gevoel van Organon

Nieuws

18-02-2011  Rechtbank Amsterdam behandelt op 4 maart kort geding Organon

De rechtbank van Amsterdam behandelt op vrijdag 4 maart het kort geding inzake het voormalige Organon in Oss. Dat heeft voorzitter Nicole van Straten van de ondernemingsraad van MSD-Organon vrijdag bevestigd. De drie partijen willen met het kort geding afdwingen dat MSD/Merck opnieuw gaat onderhandelen met een externe partij, die het farmaceutisch bedrijf in Oss (of delen daarvan) wilde overnemen. Maar MSD/Merck blies de onderhandelingen die in een finale fase waren beland eind vorige week af.

De bonden, RvC en de ondernemingsraad zijn van mening dat het Amerikaanse bedrijf daarmee contractbreuk heeft gepleegd. Volgens de drie partijen was de overname kansrijk en had het bedrijf, waarvan de naam niet bekend is gemaakt, een goed bod gedaan. Het bedrijf zou nog steeds interesse hebben om MSD-Organon te kopen.

Jelle Loosman, bestuurder van CNV Vakmensen, verklaarde woensdag tegenover Het Financieele Dagblad dat met het kort geding de onbekende partij weer in beeld moet worden gebracht voor een eventuele overname van Organon-MSD in Oss. Merck besloot afgelopen zomer de onderzoeksafdeling van Oss naar de Verenigde Staten over te plaatsen. Bovendien zou er ook een reorganisatie volgen van de productieafdeling en de ondersteunende diensten. Hierdoor zouden 2175 arbeidsplaatsen van de in totaal 4500 arbeidsplaatsen komen te vervallen, waaronder duizend hoogwaardige onderzoeksbanen.

Na protesten van de drie genoemde partijen besloot Merck/MSD begin september vorig jaar in samenwerking met het lokale management, de bonden, de RvC en de ondernemingsraad alsnog te onderzoeken of er alternatieven waren voor de herstructurering van het voormalige Organon. Maar het Amerikaanse moederbedrijf maakte vorige weekeinde bekend dat het MSD/Organon niet wil verkopen, zonder aan te geven waarom niet. RvC, bonden, ondernemingsraad en het lokale management meenden echter dat aan alle voorwaarden die Merck voor verkoop had gesteld was voldaan. Daarom stappen de eerste drie partijen naar de rechter.

Lokale afdelingen van de vakbonden houden zaterdagmiddag in het centrum van Oss een manifestatie voor behoud van werkgelegenheid bij MSD-Organon in Oss.


bron:  Fiancieel Dagblad | Auteur: Van een correspondent
Dit bericht is 1789 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op één na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!