Het gevoel van Organon

Nieuws

22-02-2011  Opinie: MSD moet het A-team inhuren!

Prins Bernard keek naar verluid graag naar het kinderprogramma The A-team. Vanaf midden jaren '70 is het programma eindeloos herhaald en vrijwel dagelijks op televisie. De opzet is simpel; een of meerdere 'slimeballs' intimideren, treiteren e.d. een eerlijke ondernemer om het bedrijf om wat voor reden over te nemen. De ondernemer vervolgens huurt het A-team in en deze verjagen de slechteriken. Met andere woorden vrijwel dagelijks kun je zien hoe in Amerika zaken wordt gedaan.

Nu kun je misschien zeggen dat is fictie maar TV series zijn, hoe dan ook, op een of andere manier afgeleid van de werkelijkheid. En als ik naar de uitzendingen van het A-team kijk dan is er maar een conclusie: met die Amerikanen moet je geen zaken doen! Ahold die in Amerika zo werd belazerd dat ze er bijna aan failliet zijn gegaan. Philips Doetinchem dat met de fanfare erbij aan de Amerikanen werd verkocht en binnen twee jaar dicht was. De sigarettenfabriek in Zevenaar, de lijst is te lang om in het kader van een blog de lezers te boeien.

En nu weer de farmaceutische trots van Nederland de voormalige Koninklijke Organon te Oss die ten prooi is gevallen aan cowboys van de andere kant van de oceaan. Keer op keer lees je in de krant hoe de bedrijven voor een appel en een ei worden verkocht aan de verlossers uit het land van melk en honing. En nog voor het trompetgeschal is verstomd lees je al dat er grote schulden worden gemaakt. Of de productie wordt verplaatst, het gaat alleen om de patenten, de merken of wat dan ook. Nederland is in Amerika, na China, een heel grote investeerder, Nederlandse pensioenfondsen zijn de laatste 10 jaar voor 130 miljard het schip ingegaan met hun Amerikaanse beleggingen.

Er is maar een conclusie: Met die Amerikanen moet je geen zaken doen! Een oud Russisch gezegde gaat ongeveer als volgt; een dom iemand leert van zijn of haar fouten, een slim iemand leert van de fouten van anderen. Wij in Nederland zijn nog steeds bezig te bewijzen dat we geen ezels zijn! En keer op keer op keer stoten we ons aan dezelfde steen. We laten ons belazeren met de oorlog in Irak, we laten ons belazeren met de JSF, we laten ons belazeren op de effectenbeurzen, we laten ons belazeren met de Dollar die te veel waard is. Nederland huur het A-team in, if you can find them!


bron:  De ondernemer | Auteur: Peter Breuning
Dit bericht is 1826 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op één na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!