Het gevoel van Organon

Nieuws

01-03-2011  'Beursgang Organon in 2015'

Pantarhei Bioscience uit Zeist heeft de moed niet opgegeven om alle activiteiten in 'women's health' van Organon over te nemen van MSD/Merck. Directeur Herjan Coelingh Bennink stelt dat het Amerikaanse moederbedrijf zijn eerder ingediende overnameplan om louter procedurele redenen niet heeft ingezien.

Met de publicatie vandaag in deze krant van de opzet van de overname probeert het bedrijf uit Zeist druk te zetten op MSD/Merck om alsnog onderhandelingen te openen. Dit is in lijn met het kort geding dat personeel en commissarissen van Organon/MSD hebben aangespannen en dat aanstaande vrijdag dient. Zij eisen dat Merck alsnog gaat onderhandelen over verkoop van delen van Organon als alternatief voor het ontslaan van enkele duizenden personeelsleden. Coelingh Bennink zegt nog vorige week de bevestiging te hebben gehad van enkele durfinvesteerders dat ze achter zijn overnameplan staan en dat ze bereid zijn 'enkele miljarden neer te tellen' voor de overname. Namen kan hij niet noemen. 'Twee van de durfinvesteerders behoren tot de top vijf in de wereld en de derde in de top tien.'

Volgens het plan wordt Pantarhei Bioscience de holding van een onderzoeks- en productiebedrijf en daarnaast een verkoopbedrijf. Het onderzoeks- en productiebedrijf kan plaats bieden aan alle duizend werknemers in Oss en Schaik die actief zijn in onderzoek en ontwikkeling op het gebied van 'women's health' en zal de huidige productie en verkopen op dat gebied omvatten. De huidige verkopen bedragen ongeveer $2 mrd met een operationeel resultaat van circa $ 700 mln tot $ 800 mln. Pantarhei en MSD/Merck zouden in het verkoopbedrijf een ongeveer even groot belang moeten krijgen.

Zonder nieuwe producten, stelt Coelingh Bennink, zijn de verkopen in 2020 opgedroogd. Het plan voorziet daarom in het aanbrengen van nieuwe producten voor het onderzoeks- en productiebedrijf. Die moeten komen van het huidige Pantarhei Bioscience. Merck zou het eerste recht op aankoop van deze producten kunnen krijgen. Pantarhei werkt volgens Coelingh Bennink aan een aantal producten op het gebied van women's health. Van een zestal is de ontwikkeling ver gevorderd. Hij is over de laatste ontwikkelingsfase in gesprek met de Amerikaanse medicijnenautoriteit FDA.

'Vanaf 2015 kan er elk jaar een nieuw product in de verkoop en zou het onderzoeks- en productiebedrijf naar de beurs. Dan kunnen de durfinvesteerders hun investeringen terugverdienen.' Coelingh Bennink zegt 'geen idee' te hebben waarom Merck zich weigerachtig opstelt ten opzichte van de overnameplannen. Het concern heeft vorige maand om onduidelijke redenen een overnameplan afgewezen van het Zuid-Afrikaanse Aspen, producent van patentloze medicijnen. 'Ons plan is niet eens beoordeeld. Daarbij lijkt het bestuur in Amerika de onderhandelaar van MSD/Merck in Oss te hebben gepasseerd.'


bron:  Financieel Dagblad | Auteur: Henk Engelenburg
Dit bericht is 1718 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op één na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!