Het gevoel van Organon

Nieuws

12-08-2010  Farmasector in België tot speerpunt verheven

De ingrijpende reorganisatie bij Organon heeft kritiek op het Nederlandse industriebeleid doen losbarsten. In België doen ze het anders en met succes. In tegenstelling tot Nederland heeft België de farmasector verheven tot speerpunt van de industriepolitiek. Er gaat geen buitenlandse trip, handelsmissie of staatsbezoek voorbij of de Belgische farmasector wordt uitvoerig onder de aandacht gebracht door premier, ministers, prins en koning. De premier ging tevens op bezoek bij de top van de grote farmaceuten. Het is te danken aan een grote campagne die in 2006 door de Belgische farmasector en de overheid is opgezet onder de naam: 'Belgium the place to be for biopharmaceutical R&D en manufacturing'. "Het is ons gelukt duidelijk te maken wat voor een gigantische troef farma betekent voor een land. Zeker voor ons. Wij hebben geen gas; we moeten het uit onze hersenen halen. De farmasector is een van de grootste investeerders in de wereld. Het zou zonde zijn daar geen deel van uit te maken. In België brengt de sector alleen al meer op dan de totale uitgaven aan geneesmiddelen", zegt Stefan Gijssels. Hij is vice-president communicatie Europa, Midden-Oosten en Afrika bij Janssen Pharmaceutica en vice-voorzitter van de federale raad voor wetenschapsbeleid in België.

Gijssels zegt de ontwikkelingen bij het Nederlandse Organon te betreuren. "Niet alleen een netto verlies, maar ook een groot verlies aan kennis. De samenwerking die farmaceutische bedrijven hebben met ziekenhuizen en universitaire centra is van niet te onderschatten waarde. Ik weet van België dat 80% van het wetenschappelijk onderzoek binnen de faculteiten geneeskunde door farmabedrijven wordt gefinancierd. Van de 450 klinische studies die wij hebben lopen, doen we er 100 in België; meer dan waar ook in Europa."

De Belgische farmasector is omvangrijker dan de Nederlandse. Behalve Janssen Pharmaceutica met ruim 4000 werknemers zetelen er onder meer GlaxoSmithKline (7000), het Amerikaanse Pfizer (5000), het Belgische biofarmaconcern UCB (1900) en Genzyme (450).

Voordat België met de eigen campagne begon, is geprobeerd een grensoverschrijdende Medical Valley op te zetten. Het liep volgens Gijssels stuk omdat politici moeilijk te motiveren zijn voor grensoverschrijdende activiteiten. Volgens de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij had het voor een belangrijk deel ook te maken met de totaal verschillende belastingregimes in de twee landen. In Denemarken en Zweden lukte het bijvoorbeeld wel, terwijl die Medical Valley volgens Gijssels minder in huis heeft dan Vlaanderen en Zuid-Nederland (Organon, Philips en DSM) inclusief alle universiteiten en ziekenhuizen. "Doodzonde", zegt hij. "Uiteindelijk hebben we dus besloten alleen met België verder te gaan en dat heeft ons geen windeieren gelegd. Sinds 2006 is er door de sector 650 miljoen geïnvesteerd in nieuwe productie- en onderzoeksfaciliteiten die tevens 850 extra banen opleverden. Succes creëert succes."

De overheid zorgde op haar beurt voor fiscaal aantrekkelijke regelingen. Kenniswerkers kosten Belgische bedrijven, ook in andere sectoren, 10 tot 15 procent minder aan loonkosten en de export-inkomsten uit innovatie zijn voor 80% vrij van bedrijfsbelasting. De belasting daarop is effectief maar 6,8%. Overigens kennen nagenoeg alle landen fiscaal aantrekkelijke regelingen voor de kennisindustrie. Het is ook opvallend dat de Belgen altijd al een veel positievere houding hebben gehad ten aanzien van de farmasector dan de Nederlanders, zoals ook uit bijgaand staatje blijkt. "In Nederland wil een deel van de bevolking en de politiek niet zien wat wij betekenen. Zelfs artsen durven daar niet voluit mee naar buiten te komen uit angst dat ze ervan beticht worden aan de leiband van de farmaceutische industrie te lopen. Het rare idee bestaat dat de academische wereld de geneesmiddelen ontdekt en dat wij eraan verdienen. Onzin. Van onze investeringen - in België alleen al van Janssen Pharmaceutica 3 miljoen per dag - komt 99 procent uit de verkoop van medicijnen. Als die geen goede prijs opbrengen is er geen geld voor nieuw onderzoek en dus ook niet voor nieuwe medicijnen. De sector verdient applaus voor de grote risico's die ze neemt met de investering van miljarden euro's in onderzoek waarvan vooraf niet bekend is of het ook iets oplevert."


bron:  Brabants Dagblad | Auteur: Anita de Haas
Dit bericht is 1556 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!