Het gevoel van Organon

Nieuws

02-03-2011  Plan B Organon vergevorderd

Het plan van de directie van farmaciebedrijf Organon om een deel van de activiteiten in Oss te behouden, heeft steeds meer kans van slagen. De directie kan tijd winnen omdat personeel en commissarissen van Organon en het moederconcern Merck & Co. elkaar voor de rechter treffen. Vrijdag vindt het kort geding plaats om sluiting van Organon te voorkomen. Organon maakte half februari bekend dat Merck & Co niet langer wilde onderhandelen met een onbekende partij over eventuele verkoop van onderdelen van Organon en overname van de R&D-organisatie met 1000 mensen. Kort daarna maakte Organon bekend dat het ging werken aan 'Plan B'. Dat plan van de directie heeft naar verluidt de steun van Merck & Co en is vergevorderd. Het gaat om de vorming van een 'centre of excellence' als onderdeel van de wereldwijde R&D-organisatie van Merck & Co. Dat zou een ommekeer betekenen van 8 juli vorig jaar, toen de Amerikanen de sluiting van de complete R&D-afdeling wereldkundig maakten.

Welke R&D-taken het centrum moet krijgen en met hoeveel onderzoekers het wordt bemand, wordt nog uitgewerkt. De bedoeling is in elk geval dat het R&D-centrum als een nucleus moet gaan functioneren voor een nog te vormen 'life sciences'-park of park voor startende farmabedrijven. Terwijl de directie de route van dit centre of excellence bewandelt, lijkt het kort geding van aanstaande vrijdag alleen nog bedoeld om tijd te winnen. Bronnen binnen het farmabedrijf in Oss zien namelijk niet gebeuren dat de rechter het Amerikaanse moederbedrijf zal terugverwijzen naar de onderhandelingstafel, zoals de or, de commissarissen en de vakorganisaties eisen. De or stelde namelijk half februari dat er bij lange na geen transactie op tafel lag met de onbekende partij, volgens ingewijden de Zuid-Afrikaanse producent van patentloze medicijnen Aspen.

Dat er sprake was van een zeer mager onderhandelingsresultaat na maanden praten, wordt bevestigd door een vertrouwelijk memo van 31 januari van directievoorzitter Joep Pluymen aan het Organon-personeel. Hij schrijft op die datum dat de uitkomst van de gesprekken nog zeer onzeker is. Een betrokkene bevestigt dat er toen 'nog maanden werk aan de winkel was om zelfs maar tot een "letter of intent" te komen. Het voorstel aan de Amerikanen was op dat moment al enige malen aangepast, maar toen het Merck & Co duidelijk werd dat het uiteindelijk toch niets zou worden, hebben ze de stekker eruit getrokken.'

'Bezorgde werknemers' van Organon hebben gisteren een brief gepubliceerd die ze hebben gestuurd aan Kenneth Frazier, topman van Merck & Co. Ze roepen hem daarin op terug te komen op zijn beslissing. 'Dat gaat echt niet gebeuren', zegt een ingewijde in de sector. 'Merck concentreert zijn R&D al jaren in Noord-Amerika. Het zou me zeer verbazen als ze nu in Nederland opeens een R&D-centrum met een paar honderd man openhouden. En als de rechter intussen tegen het concern zegt: ga weer onderhandelen, dan doen ze dat en dan komt er weer niets uit.'


bron:  Financieel Dagblad | Auteur: Henk Engelenburg
Dit bericht is 1708 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op één na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!