Het gevoel van Organon

Nieuws

03-03-2011  'Meer aandacht nodig voor hightechbanen'

FHI, een ondernemersorganisatie voor technologiebedrijven, roept minister Verhagen van Economische Zaken op om eerder in te grijpen als er een groot aantal 'hightech' banen op de tocht staan, zoals nu het geval is bij Organon/MSD. Bij het in Oss gevestigde farmabedrijf Organon/MSD dreigen 1000 onderzoekers op straat te komen door een geplande sluiting van de R&D-afdeling. 'Den Haag had er sneller bij moeten zijn', aldus directeur Kees Groeneveld van de federatie van technologiebranches.

Groeneveld reageert met zijn uitspraak op de zogeheten bedrijfslevenbrief die Verhagen vorige maand naar de Tweede Kamer stuurde. In deze brief zet de minister in hoofdlijnen uiteen hoe hij het bedrijfsleven 'naar de top' wil helpen brengen. Volgens FHI richt de aandacht van politiek Den Haag zich te eenzijdig op puur Nederlandse bedrijven. Bedrijven die hier gevestigd zijn, maar onderdeel vormen van buitenlandse concerns, worden daardoor stiefmoederlijk behandeld. 'Dat zie je ook bij Organon', zegt ook FHI-voorzitter Eric van Schagen, tevens ceo van ICT-bedrijf Simac.

Organon is eigendom van het Amerikaanse concern Merck & Co. De dochteronderneming in Oss maakte voorheen decennialang deel uit van Akzo. Aanvankelijk wilde het chemieconcern Organon in 2006 naar de beurs brengen, maar op de valreep werd het Brabantse bedrijf doorverkocht. Groeneveld: 'Toen de beursgang niet doorging, hadden ze er al op moeten zitten.' Maar zodra een bedrijf in buitenlandse handen terecht is gekomen, verflauwt de interesse van politici, ook al verschaft zo'n onderneming duizenden mensen werk, meent FHI, dat 800 leden telt. 'Als ik een Kamerlid uitnodig om een bedrijf te bezoeken', zegt Groeneveld, 'dan zeggen ze dat het wel om een "echt" Nederlands bedrijf moet gaan. Maar waarom zou je Dow in Terneuzen minder aandacht geven dan Shell in Pernis?'


bron:  Financieel Dagblad | Auteur: Hans de Jongh
Dit bericht is 1725 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op één na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!