Het gevoel van Organon

Nieuws

07-03-2011  Opinie: Verhagen, let op toetredende giganten in Nederland

Nederlanders klagen graag, niet alleen over het weer of de benzineprijs, ook over het feit dat buitenlandse bedrijven Nederlandse overnemen. Ze zeggen dan vaak dat de beurs wordt leeggekocht, of dat Nederland zelfstandige bedrijven 'verliest'. Op zich is dat waar, recente voorbeelden zijn Organon, Crucell, en ook kleinere bedrijven als Liquavista en Silicon Hive. Mensen en overheden, vragen zich echter door al dat geklaag te weinig af wat we er voor terugkrijgen. Als een groot bedrijf in de problemen zit, komt de overheid, mede door geklaag, in actie, zoals bij Organon. Maar wat doet de overheid als innovatieve ondernemingen, zoals Samsung en Intel, investeren in Nederland?

Het verhaal van Organon is bekend: de overheid kwam pas in touw toen de sanering aan de orde was. Als wij kijken naar de andere kant, het investeringsklimaat, dan heeft de overheid er in principe wel wat voor over om buitenlandse bedrijven te lokken, bijvoorbeeld via vestiging van nieuwe fabrieken. Dit ligt echter lastiger bij investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Internationale bedrijven zijn namelijk niet zo snel geneigd om vanuit het niets hier een R&D-centrum op te zetten. Meestal wordt een andere, onbekende route gevolgd: als een grote onderneming naar Nederland komt om te investeren in kennisintensieve activiteiten, dan is dat vaak via een overname van een Nederlandse startup.

Dat brengt mij op de kernvraag: wat doet minister Verhagen van Economische Zaken wanneer een hightechbedrijf wordt overgenomen door een grote onderneming als Intel, Samsung of Johnson & Johnson? Gaan ze er snel heen en heten ze de toetreder warm welkom? Of negeren ze het en wachten, zoals bij Organon, totdat het bedrijf tijdens een economische crisis mensen ontslaat? Of weet minister Verhagen überhaupt niet dat een veelbelovend bedrijf wordt overgenomen door een internationale gigant? Ik heb geen idee of hem dat ter ore komt en of er 'beleid' is om dat soort kleine of grotere overnames te volgen.

Feit is dat biotechparel Crucell door de overname van Johnson & Johnson van de Nederlandse beurs gaat, maar hiermee nestelt zich wel een wereldspeler groot in Nederland. Een bedrijf dat $ 170 mrd waard is, drie keer zo veel als pakweg Unilever. Het koopt Crucell omdat het er toekomst in zien. Dat geeft Nederland mogelijkheden om kennisintensieve activiteiten binnen te halen en hoogopgeleide banen te creëren.

Een ander voorbeeld uit eigen ervaring. Wij waren begin 2011, als investeerders, betrokken bij overnames waardoor Intel en Samsung binnen een maand neerstreken in Eindhoven. Het ging om de overname van Liquavista dat nieuwe beeldschermtechnologie heeft ontwikkeld - nu van Samsung - en om een bedrijf met hele ingewikkelde kennis voor chips dat Intel overnam. Deze bedrijven zijn puur voor het potentieel van hun technologie ingelijfd.

Mensen reageren met woorden als: 'Zonde dat die technologie naar het buitenland verdwijnt'. Zij hebben in zoverre gelijk dat die bedrijven best op eigen benen verder konden gaan, maar het is zeer de vraag of dat voor Nederland meer zou opleveren. Die bedrijven kunnen uiteindelijk niet overleven in het internationale krachtenveld en hebben daar meer kans op onder de vleugels van giganten als Intel en Samsung. Bovendien gaan die giganten nu veel investeren in lokale uitbreiding van de organisatie. Lees: werkgelegenheid. Dat versterkt het internationale netwerk van Eindhoven. De vraag is: ziet Verhagen overnames door buitenlandse giganten ook als een positieve stimulans om een klimaat van open innovatie aan te wakkeren? Kortom: heeft hij eigenlijk al kennisgemaakt met deze nieuwe concerns in Nederland?

Sake Bosch is oprichter en managing partner van Prime Ventures, fondsmanager in venture kapitaal.


bron:  Fiancieel Dagblad | Auteur: Sake Bosch
Dit bericht is 1805 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!