Het gevoel van Organon

Nieuws

07-03-2011  Opnie: Organon heeft de kansen niet benut

Wim Huppes voorstel (FD 21 februari) om met overheidssteun de overblijfselen van Organon nicheproducten te laten ontwikkelen en te commercialiseren is te optimistisch. Ten eerste de competentievraag. Een van de redenen voor Merck om het bedrijf af te stoten is de lege pijplijn. Organon was dus niet in staat om voldoende producten te ontwikkelen.

De tweede vraag is of de betrokkenheid van de overheid het innovatieve vermogen van het bedrijf kan verbeteren. Zonder cynisch te willen zijn, moet worden geconstateerd dat het trompetgeschal over resultaten van het 'innovatieplatform' nog niet gehoord is.

De derde vraag betreft de mogelijkheid om nichemarktproducten rendabel te ontwikkelen. Binnen de huidige regelgeving voor farmaceutisch bedrijven worden alleen die producten ontwikkeld waarvoor gedane investeringen terugverdiend kunnen worden. Voor hele kleine markten en hele ernstige ziekten zijn er weesgeneesmiddelen waar overheden de terugverdienmodellen oprekken door marktexclusiviteit te geven. Souplesse in regelgeving bestaat al en werd door Organon niet benut. Dit impliceert dat het niet in staat was om nichemarktproducten te ontwikkelen. Waarom zou het dat dan nu wel kunnen?

Tenslotte moet ook de farmaceutische industrie aan de normale regels van overheidssteun voldoen. Een doorstart van Organon voor de ontwikkeling van nicheproducten met overheidssteun zou hier geen uitzondering op zijn. Het mag gewoonweg niet.

Dr. Niek Roosdorp is ondernemer life sciences.


bron:  Financieel Dagblad | Auteur: Niek Roosdorp
Dit bericht is 1997 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op één na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!