Het gevoel van Organon

Nieuws

10-03-2011  Biotechsector versterkt positie

De Nederlandse sector voor medische toepassingen van biotechnologie in de gezondheidszorg ('rode' life sciences), is in 2009 verder geklommen op de internationale ranglijst van soortgelijke farmaclusters. Dit staat in de jaarlijkse 'Life Sciences Outlook 2011' die vandaag wordt gepresenteerd door het Life Sciences & Health Programma (LSH) en The Decision Group. LSH is een innovatieprogramma van en voor bedrijven en kennisinstellingen dat wordt ondersteund door de overheid.

De Nederlandse 'rode' biotechsector valt op door een hogere groei van het aantal producten en van de private investeringen dan elders. Het aantal producten in ontwikkeling steeg van 93 in 2008 naar 104 in 2009. Het in 2009 opgehaalde private kapitaal verviervoudigde naar €622 mln vergeleken met 2008. Willem de Laat, managing director van LSH: 'Hiermee zet de trend van de afgelopen jaren door. Het Nederlandse cluster blijft duidelijk niet achter bij de internationale top. Nederlandse biotechbedrijven zijn goed in het sluiten van transacties met de grote farmaconcerns. Bij vijf van de tien grootste deals in Europa in 2009 was een Nederlands bedrijf betrokken. Hieruit blijkt dat Nederland aantrekkelijk is voor buitenlandse partijen, het is absoluut een teken dat we op de goede weg zijn.' De Life Sciences Outlook vergelijkt het Nederlandse cluster van 'rode' life sciences met zeven internationale topclusters in zijn soort: de regio's Boston, San Diego en Research Triangle Park in de VS en de clusters in Groot-Brittannië, Zwitserland, Zweden/Denemarken en Duitsland (München).

Er wordt gemeten op basis van aantal producten, omzet, aantal bedrijven, werkgelegenheid, publieke en externe private investeringen. De regio Boston presteert over de hele linie het best. De omvang van de Nederlandse 'rode' biotechsector, gemeten in banen en bedrijven, is in 2009 stabiel gebleven. De Outlook voorspelt echter dat de potentiële sluiting van Organon in Oss en Schaijk en Abbott in Weesp het aantal banen in de sector met 11% zal drukken en de omzet met 21%. Ook het stopzetten van de subsidies uit de aardgasbaten zal de sector negatief gaan beïnvloeden. De Laat: 'Terwijl landen om ons heen doorinvesteren in tijden van economische crisis, zakken de publieke investeringen in Nederland ver weg. Het op peil blijven van de kennisinfrastructuur is echter essentieel voor een sterk cluster.' Overigens lijkt die € 622 mln die de biotechbedrijven in 2009 aan privaat kapitaal hebben opgehaald een heel bedrag, maar in de praktijk is het desondanks problematisch om door te groeien. De private investeringen komen volgens De Laat vooral ten goede aan de eerste groeifase van de vele jonge biotechbedrijven die Nederland telt met nul tot vijf werknemers. 'Na de startperiode van circa twee jaar moeten de bedrijfjes de veiligheid en effectiviteit van hun "proof of concept" aantonen. Die fase duurt doorgaans zes tot acht jaar en wordt wel "valley of death" genoemd. Het is immers zo'n lange periode dat investeerders geen zicht hebben op een product en het niet zelden laten afweten.'


bron:  Het gevoel van Organon | Auteur: Henk Engelenburg
Dit bericht is 1799 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!