Het gevoel van Organon

Nieuws

23-03-2011  RuG neemt octrooiaanvraag tuberculoseremmer over van MSD/Organon

De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) heeft een octrooiaanvraag overgenomen van MSD/Organon om tuberculoseremmers te kunnen ontwikkelen en op de markt brengen. Dat meldt de universiteit in een persbericht over promotieonderzoek van microbioloog Maarten Wilbrink.

Hij ontdekte dat tuberculosebacteriën cholesterol in de longen moeten kunnen afbreken om te overleven. Zodra de cholesterolafbraak wordt stilgelegd, herkent en vernietigt het immuunsysteem de binnengedrongen tuberkelbacillen. Deze ontdekking maakt het mogelijk om gericht naar tuberculosemedicijnen te zoeken die de cholesterolafbraak blokkeren. Daarom heeft de RuG deze maand de octrooiaanvraag voor dergelijke tuberculoseremmers overgenomen van voormalig onderzoekspartner Organon/MSD. Promotor en hoogleraar microbiologie Lubbert Dijkhuizen is blij met de overname: "We willen snel verder met het onderzoek naar deze remstoffen. Zo'n veelbelovend patent moet niet te lang op de plank blijven liggen. Maar de ontwikkeling van medicijnen is een kwestie van lange adem; voordat een geschikte remmer als geneesmiddel op de markt is, ben je zeker vijftien jaar verder."


bron:  Octrooicentrum | Auteur: Van een correspondent
Dit bericht is 1704 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op één na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!