Het gevoel van Organon

Nieuws

07-04-2011  Baanbehoud voor helft MSD-onderzoekers

Bij MSD-Organon in Oss kunnen 486 onderzoekers van de afdeling onderzoek en ontwikkeling een baan bij het geneesmiddelenbedrijf behouden. Dit schrijft de directie van het bedrijf in een adviesaanvraag aan de ondernemingsraad. Vorig jaar juli kondigde het Amerikaanse moederbedrijf Merck nog sluiting van de afdeling aan, waarbij 1030 onderzoekers hun baan zouden verliezen. Met dit 'Plan B' wordt het aantal ontslagen dus met bijna de helft teruggebracht. 385 van deze mensen kan gaan werken bij een nieuw op te zetten ontwikkelcentrum in Oss, dat 1 juli dit jaar zou moeten starten; 104 onderzoekers worden ondergebracht in een farmaceutische proeffabriek van MSD. De ondernemingsraad moet dus nog advies geven over dit plan van MSD-Organon.

De medewerkers van het bedrijf, de raad van commissarissen, ondernemingsraad en vakbonden werden donderdagochtend geïnformeerd over het plan van MSD-Organon. Plan B heeft de volledige steun van Merck en houdt in dat de R&D (Research & Development) in zijn huidige vorm verdwijnt uit Oss. Hiervoor in de plaats komt een Development Center Oss. Dit centrum zal zich gaan bezig houden met de ontwikkeling van medicijnen voor 'opkomende markten', landen waar de vraag naar farmaceutische producten sterk groeit.

Dit ontwikkelcentrum moet ook een soort 'magneet' worden voor kleine nieuwe farmaceutische bedrijven die zich gaan vestigen op een nieuw Life Sciences Park in Oss, grofweg vergelijkbaar met de High Tech Campus zoals Philips die in Eindhoven afgelopen jaren heeft opgezet. Een speciale werkgroep bestaande uit MSD, het Ministerie van Economische Zaken Landbouw en Industrie, het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, de provincie Noord-Brabant, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en de gemeente Oss, onderzoekt de mogelijkheden voor zo'n Life Sciences Park. Gehoopt wordt dat hiermee de hoogwaardige farmaceutische kennis voor de regio behouden blijft en dat dit ook nieuwe banen oplevert voor de MSD-medewerkers die de komende tijd worden ontslagen.

Juli vorig jaar werd ook een reorganisatie in de productie-afdeling - zeg maar de 'fabriek' van MSD-Organon - aangekondigd, waarbij in Oss en Schaijk nog eens zo'n extra 775 banen zouden verdwijnen. Deze plannen zijn afgelopen maanden bijgesteld, waarbij er nu uiteindelijk 375 functies worden geschrapt. De ondernemingsraad heeft eerder deels al ingestemd met deze reorganisatie.

Bij de aankondiging van het massa-ontslag werkten er bij MSD zo'n 4500 mensen. Inmiddels zijn dit er zo'n 4200. Zonder dat dit door het bedrijf is toegelicht hebben dus zo'n driehonderd MSD-medewerkers afgelopen maanden eieren voor hun geld gekozen en hebben ergens anders een baan gevonden.

Dit 'Plan B' volgt na een maandenlange strijd tussen Merck en een adviesorgaan bestaande uit raad van Commissarissen, ondernemingsraad en vakbonden, die probeerde een overnamekandidaat te vinden voor de R&D-afdeling van MSD-Organon. Deze overnamekandidaat, waarschijnlijk het Zuid-Afrikaanse bedrijf Aspen, werd ook gevonden. Toch zag Merck verkoop niet zitten. Via een rechtszaak - begin maart - probeerde het adviesorgaan Merck over te halen, maar de rechter gaf het laatste woord aan het moederbedrijf.

Dinsdag bevestigde Merck dat ze afziet van verkoop van de R&D-afdeling en dat het achter 'Plan B' blijft staan. Zoals de plannen er nu voor staan verdwijnen er dus in totaal 919 banen bij MSD-Organon in Oss en Schaijk. Voor die medewerkers is er een sociaal plan met de vakbonden afgesproken. Het bedrijf zegt dat ze zo veel mogelijk mensen intern probeert te herplaatsen.


bron:  Omroep Brabant | Auteur: Eric Hesen
Dit bericht is 1782 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op één na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!