Het gevoel van Organon

Nieuws

07-04-2011  Kamer betreurt afketsen deal MSD

Het kabinet, minister Maxime Verhagen van Economische Zaken voorop, heeft er alles aan gedaan om farmacieconcern Merck te bewegen de onderzoeksafdeling van MSD-dochter Organon in Oss te redden via verkoop. Dat dat niet gelukt is, is volgens alle partijen in de Tweede Kamer zeer te betreuren. Verhagen kreeg gisteren van alle kanten lof voor zijn bemoeienis met de zaak. Hij had diverse malen contact met Merck-topman Ken Frazier. Verhagen maakte hem duidelijk dat Nederland bereid was de overname van de MSD-locatie in Oss 'op allerlei mogelijke manieren te faciliteren'. "We hadden goede hoop dat het mogelijk was de raad van bestuur ervan te overtuigen dat dat de beste optie was", zei Verhagen.

Verhagen wees de suggestie van SP-Kamerlid Paul Ulenbelt radicaal van de hand dat het kabinet in zulke gevallen een bedrijf desnoods tijdelijk moet kunnen nationaliseren om het daarna door te kunnen verkopen. Volgens de bewindsman zou alleen al de discussie daarover zeer slecht zijn voor het Nederlandse imago en het investeringsklimaat. "Buitenlandse investeerders zijn hier goed voor zo'n 800.000 banen. Die komen in gevaar als je die kant op gaat", aldus Verhagen.

Het kabinet rest nu niets anders dan plannen te steunen om zoveel mogelijk banen voor Oss te behouden. De directie van MSD Organon werkt aan een 'Plan-B'. Als er toch nog honderden banen verloren gaan in Oss, kan Nederland wellicht een beroep doen op Europees geld om werknemers van werk naar werk te begeleiden.


bron:  BN De Stem | Auteur: Van een correspondent
Dit bericht is 1642 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op één na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!