Het gevoel van Organon

Nieuws

20-04-2011  Personeel en directie van farmabedrijf Organon hebben elkaar nog niet gevonden

Er zit nog volop spanning in farmabedrijf Organon. De directie zet in op medicijnen voor opkomende markten, maar het personeel vindt dit plan nog erg vaag."We hebben veel vragen over de concrete invulling van dit zogeheten plan B", zegt or-voorzitter Nicole van Straten. "De adviesaanvraag is in nogal juridische taal geschreven. De aanvraag bevat geen volledig organigram en geeft weinig informatie over wat we gaan doen, met wie en wat het moet opleveren. We hebben tot 6 mei de tijd voor advies, maar dat gaan we denk ik niet redden. We zijn niet betrokken geweest bij de voorbereiding van dit plan, dat de grootste ingreep ooit is bij Organon."

Dat het onderzoek naar nieuwe medicijnen ongeacht plan B verdwijnt, noemt Van Straten 'een drama'. De sfeer onder de 4000 'Organezen' is volgens haar dan ook nog geladen. Honderden mensen wachten al een jaar vergeefs op zekerheid en uiteindelijk werd de verkoop van Organon aan Partij X (het Zuid-Afrikaanse Aspen), dus mét behoud van het onderzoek, door het Amerikaanse moederbedrijf Merck tegengehouden. De Amerikanen zagen dat de koper goede winsten ging maken met Organon-producten in opkomende markten. Vandaar dat ze hun eigen plan voor de opkomende markten nu versneld oppakken met 'Oss'.

De doorzichtige mislukking van het verkoopproces verschaft de or intussen een soort wisselgeld in het gesprek met de bestuurder over de adviesaanvraag. Van Straten: "We hebben nu de ruimte om te proberen zo veel mogelijk hoogwaardige werkgelegenheid te behouden voor mensen binnen het bedrijf en voor mensen die mogelijk verder gaan in een lifesciencespark."

Maar ook Merck lijkt die ruimte te bieden. Van Straten: "Wij merken dat Merck zijn strategie flexibel invult. Vorig jaar zijn snel grote beslissingen genomen zonder eerst goed naar ons te kijken. Het is duidelijk dat de farmaconcerns hun langjarige strategieën hebben ingewisseld voor de korte termijn." Plan B mag voor de or een openingsbod zijn, maar voor de directie is het 'het maximaal haalbare' alternatief voor sanering van de afdelingen onderzoek én van de afdeling ontwikkeling zoals Merck vorig jaar wilde. Dit stelt Mirjam Mol, hoofd onderzoek en ontwikkeling Women's Health.

Mol is zojuist teruggekeerd van een bezoek aan het hoofdkantoor in New Jersey. Ze stelt dat de Amerikanen vast op koers liggen met het idee om 'Oss' in te zetten voor opkomende markten. Plan B biedt werk aan 486 mensen. Mol: "Ze wilden zo'n centrum in China of India starten, maar naderhand werd het Merck duidelijk dat de nodige expertise en apparatuur al in Oss te vinden zijn. Hadden ze dat niet eerder kunnen bedenken? Er lag vorig jaar minder focus op de opkomende markten."

Ontwikkeling betekent dat werkzame stoffen die voortkomen uit het fundamentele onderzoek, verder worden gebracht qua samenstelling, werkzaamheid en dosering. Voor opkomende markten gaat het bovendien om combinaties van bestaande medicijnen. Zo laat een medicatie tegen diabetes zich goed combineren met een middel tegen hoge bloeddruk. Mol: "Merck heeft een lijstje met medicijnen die wij voor de opkomende markten kunnen ontwikkelen. Het gaat onder meer om middelen voor de behandeling van hart- en vaatziekten en van diabetes. Natuurlijk naast onze producten voor Women's Health."

Een garantie dat Merck het ontwikkelingswerk voor de opkomende markten naderhand niet alsnog naar China of India brengt, is er volgens Mol niet. "Het leveren van kwaliteit en snelheid is onze enige defensie. Want de kwaliteit van de medicijnen in China en India wordt steeds beter." Mol benadrukt samen met Van Straten dat een zo hoog mogelijke toegevoegde waarde van het ontwikkelingscentrum de kans vergroot dat het kan dienen als een kern van een op te richten park voor jonge farma- en biotechbedrijven bij Organon.

Mol: "Idealiter zou zo'n park perspectief kunnen bieden aan de onderzoeksfunctie die hier door Merck wordt weggesneden. Daarbij moeten bijna 550 onderzoekers voorgoed de poort verlaten." Mol bedoelt dat de onderzoekers hun onderzoeksresultaten en patenten hopelijk kunnen meenemen naar een lifesciencespark. "Dat is afhankelijk van de bereidheid van Merck. Of dat gaat lukken, blijkt mogelijk later dit jaar."


bron:  Financieel Dagblad | Auteur: Henk Engelenburg
Dit bericht is 2086 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!