Het gevoel van Organon

Nieuws

28-04-2011  Opinie: Toeval bestaat niet

Toevallig op de dag dat DSM zijn resultaten over het eerste kwartaal presenteert, maakt farmaconcern Johnson&Johnson (J&J) de acquisitie bekend van Synthes. J&J telt $ 21,3 mrd neer voor dit Zwitserse bedrijf dat doorgaat als de nummer 1 in de markt van producten voor het herstel van botbreuken. De aankoop vergroot het aandeel van J&J op dit gebied en verrijkt het concern met een bedrijf dat een operationele marge kent van 35%. Het is de hoogste marge van dit soort producenten met een martkwaarde van meer dan $5 mrd. De aankoop is de grootste in de 125-jarige historie van J&J.

De aankoop illustreert nog eens dat J&J de meeste farmaproducenten voorgaat in diversifiëring. Het concern is reeds een combinatie van medicijnen en medische producten en gaat nu een stap verder. De vlucht vooruit wordt ingegeven door de teruglopende omzet als gevolg van het aflopen van patenten en de almaar strengere regulering door overheden en autoriteiten die het steeds moeilijker maken om nieuwe medicijnen op de markt te krijgen. J&J heeft niet voor niets sinds begin 2010 al meer dan 50 keer een medicijn of een medisch product van de markt moeten terughalen.

Om onder druk van de aandeelhouders toch te blijven presteren, saneren farmaconcerns er lustig op los, onder meer door de uitbesteding van de productie van medicijnen aan derden weer zelf ter hand te nemen. Het Pharma-cluster van DSM is hiervan al enkele jaren het slachtoffer. Door het wegvallen van productiecontracten zijn de operationele inkomsten voor rente en belasting in het het eerste kwartaal met euro 10 mln in de rode cijfers gedoken.

Waar DSM te lijden heeft van de saneringen door de farmaconcerns, kan het wellicht tegelijkertijd profiteren van hun diversifiëringsdrang. Zo maakt J&J bij de vervaardiging van zijn producten gebruik van medische materialen die door DSM worden geproduceerd. Op dat gebied wordt bovendien steeds meer vooruitgang geboekt. Betekende een kunstmatige tussenwervelschijf tot voor kort definitief een aantal onwrikbare wervels, tegenwoordig blijft soepel bewegen mogelijk door de vinding van DSM van een biomedisch materiaal dat de soepelheid heeft van een gezonde natuurlijke tussenwervelschijf.

Het lijkt waarschijnlijk dat DSM als toeleverancier van J&J ook aan Synthes gaat leveren. De overname van dit bedrijf, en ook het enorme bedrag dat J&J ervoor neertelt, illustreert daarom niet uitsluitend de benarde positie van de farmaconcerns, maar ook dat DSM met dergelijke innovaties op het goede paard wedt.

Het concern laat de prestaties met dergelijke innovaties sinds kort zien in een apart cluster, het Innovation Centre. De cijfers weerspiegelen stijgende verkopen en rode cijfers op het niveau van ebitda en ebit. Wat volstrekt logisch is omdat het gaat om innovaties in een vroeg stadium. DSM investeert dit jaar ongeveer euro 55 mln in dit cluster. Het concern voorziet een extra omzet uit deze activiteiten van euro 1 mrd in 2020.


bron:  Financieel Dagblad | Auteur: Bartjens
Dit bericht is 1846 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op één na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!