Het gevoel van Organon

Nieuws

27-07-2010  Organon kon na overnames geen vuist meer maken

Ze zijn allebei in Oss geweest: de topmannen Fred Hassan van Schering-Plough (SP) en Richard Clark van MSD/Merck. Onder de indruk waren ze. Lovende woorden. Veel zaken hadden ze zelfs in Oss beter voor elkaar dan in Amerika, stelden ze vast. En toch moest alles anders; namelijk zoals ze bij het moederbedrijf gewend waren. Na de eerste overname had Organon nog inbreng; na de tweede nauwelijks meer. Merck wilde Schering Plough, inclusief de mooie medicijnen van Organon, maar was niet geïnteresseerd in Organon zelf. Hoe kan anders verklaard worden dat Merck wereldwijd acht R&D centra sluit, waarvan zes uit de Organon-stal. En wie pleitte er in de VS nog voor Organon? Ja, het management uit Oss heeft er zelf alles aan gedaan. Ze zaten de laatste maanden meer in de VS dan hier, maar hun Amerikaanse collega's hielden toch vooral pleidooien voor behoud van hun eigen grote centra in de VS. Het hemd is immers nog altijd nader dan de rok. En ook het nodige protectionisme is de Amerikanen niet vreemd. Daar komt nog eens bij dat Merck's R&D directeur Peter Kim sinds 2003 een missie heeft. Namelijk het uitbesteden van duur onderzoekswerk buiten het bedrijf. Nu zich een forse reorganisatie aandiende als gevolg van de fusie met SP was voor hem de kans daar fors in de R&D te schrappen zonder in eigen huis de mensen tegen zich in het harnas te jagen.

Duidelijk is dat het niet aan de kwaliteit van Organon ligt. En al helemaal niet aan de hoeveelheid vakantiedagen, het voorschrijfbeleid van de Nederlandse artsen of het Nederlandse vergoedingensysteem, zoals de afgelopen weken door menigeen is geopperd. Dat zijn geen zaken die bij strategische internationale beslissingen een rol spelen. Zelfs niet de keuze van Nederland voor een ander inentingsvaccin dat juist in de nieuwe MSD/Merck fabriek in Haarlem wordt gemaakt. Ze vonden het niet leuk in de VS, maar meer ook niet. Zelfs het Nederlandse industriebeleid, hoe slecht dat ook wordt ingevuld, speelt hier geen rol. De overheid hééft de afgelopen jaren 1,2 miljard uitgegeven aan R&D in de farmasector, het belastingregime ís gunstig voor buitenlandse bedrijven en in zijn algemeenheid kan gezegd worden dat het vestigingsklimaat aantrekkelijk is. Waar het wel aan heeft ontbroken is de persoonlijke inzet van het kabinet. Want baat het niet (weinig politieke macht!), dan schaadt het niet en kan Nederland in ieder geval zeggen er álles aan gedaan te hebben. Daar ligt dus nog een taak die alleen de minister-president op zich kan nemen. Een vat vol deskundigen heeft afgelopen weken geroepen dat Organon het aan had kunnen zien komen. Ja, ze zagen aankomen dat de saneringsoperatie fors zou zijn. Maar dat het zó uit zou pakken, hadden ze in hun ergste nachtmerries niet voor mogelijk gehouden. De roep om het tij te keren is inmiddels omvangrijk; zowel binnen als buiten het bedrijf. Dat vraagt om actie. Tegelijkertijd moet ook vol ingezet worden op vervangende werkgelegenheid zoals het geopperde Life Science Park. Organon moet weten dat ze in Montreal (sluiting R&D centrum met 180 man) al een toezegging van 85 miljoen euro binnen hebben.


bron:  Brabants Dagblad | Auteur: Anita de Haas
Dit bericht is 1534 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!