Het gevoel van Organon

Nieuws

20-05-2011  Plan P voor Oss

Organon overnemen gaat niet lukken. Dus gaat Herjan Coelingh Bennink voor een nieuw Women's Healthbedrijf: 'Het geld kan ik krijgen en de mensen komen nu beschikbaar.' "Voor mij is het een afgesloten boek. Ik vind het ongelofelijk jammer dat het zo is gelopen, maar het Organon, zoals wij het kennen, is echt voorbij", begint Herjan Coelingh Bennink. Dat zijn veelbesproken overnameplan uiteindelijk kansloos bleek, was niet zijn fout: "Mijn financiers hebben in mei 2010 al een basisvoorstel neergelegd. Merck reageerde er niet op. Pas begin februari, nadat ik naar de pers was gestapt, zijn ze serieus gaan praten. Maar ik kreeg het gevoel dat ze helemaal geen zin hadden."

Ooit stond hij zelf aan het roer van Organons R&D. "Toen heb ik voor het eerst gezegd: waarom kijken we niet naar andere toepassingen van onze werkzame stoffen?" Hij legt uit dat je die relatief snel op de markt kunt zetten, zodat je langer profiteert van het octrooi. "Ze vonden het een aardig idee, maar ik kreeg het niet voor elkaar." Bij externe geldschieters vond hij meer gehoor en zo ontstond in 2000 zijn huidige bedrijf Pantarhei Bioscience.

Pantarhei doet onderzoek op projectbasis en besteedt daarbij alles uit op het projectmanagement na. Overleeft een toepassing fase II van de klinische tests, dan gaat deze in de verkoop. "We hebben vier projecten verkocht, twee projecten die volgend jaar zo ver zijn, plus vijf halverwege fase II en mét 'proof of concept", vertelt Coelingh Bennink trots. "Onze pijplijn is beter gevuld dan die van Organon."

En daar wil hij het niet bij laten. Women's Health is in zijn ogen een stiefkindje. Organons concurrenten zijn al eerder overgenomen door grote farmaconcerns die wel geïnteresseerd waren in de verkoop, maar de research vrijwel hebben stopgezet omdat ze de risico's van bijwerkingen van nieuwe medicijnen te groot vinden. "Anticonceptie is voor vrouwen die kerngezond zijn. Als die er trombose van krijgen, leidt dat tot enorme rechtszaken. Aan een geneesmiddel dat de overleving bij kanker met een paar maanden verlengt voor 100.000 euro per patiënt per jaar, kun je gemakkelijker geld verdienen." Zelf neemt hij die risico's gaarne voor lief. "Women’s Health is mijn vak. En ik geloof dat er nog fantastische mogelijkheden zijn." Neem Pantarhei's kroonjuweel Estetrol: een natuurlijk hormoon dat anticonceptie zonder tromboserisico belooft, en ook nog lijkt te werken tegen borstkanker met minder bijwerkingen dan de huidige chemotherapie. Zo denken zijn financiële partners er ook over. Als Organon niet te koop is, kunnen ze alsnog een nieuw Women's Healthbedrijf beginnen. Plan P, luidt de werktitel, en we gaan er spoedig meer van horen. "De mensen die weten hoe het moet, zitten in Oss en die komen nu beschikbaar in mijn optiek. Snel handelen is geboden, voordat de laboratoria worden leeggehaald en die mensen wat anders gaan doen."


bron:  C2W | Auteur: Arjen Dijkgraaf
Dit bericht is 1959 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!