Het gevoel van Organon

Nieuws

27-07-2010  Van 5214 medewerkers naar zo'n 2300 banen

Het moment dat Schering-Plough Organon van AkzoNobel kocht, telde het farmabedrijf in Oss meer dan 5200 medewerkers. Dat aantal lepelt directeur personeelszaken Jack Hoeven op. Het waren de hoogtijdagen van Organon. Vanaf het moment van die eerste overname in 2007 is het bergafwaarts gegaan. Het getal van 5214 personeelsleden geldt voor de locaties aan de Molenstraat, op industrieterrein De Geer en de Griekenweg in Oss en het laboratorium in Schaijk. In totaal was het bedrijf Organon Bioscience (OBS) nog vele malen groter met 19.000 personeelsleden en vertegenwoordigd in zestig landen. Ook diergeneesmiddelenfabrikant Intervet en Nobilon in Boxmeer maakte onderdeel uit van een onderneming die goed was 3,7 miljard euro omzet.

Zoals verwacht kostte de integratie met Schering-Plough banen. Het zouden er uiteindelijk zo’n 600 worden, voornamelijk functies op het hoofdkantoor en in de verkoop. Maar de toenmalige directeur Rob Prins meldde ook nog wel eens trots dat er 200 nieuwe banen sinds 2007 zijn bijgekomen. Maar gezien het aantal Osse werknemers dat genoemd is bij de aankondiging van het massaontslag (2175 medewerkers) lijkt er in Oss een zwart gat te zijn waar zomaar banen in lijken te verdwijnen. Volgens officieel door het bedrijf uitgebrachte berichten zouden er in Oss 4814 personen moeten werken. De Amerikaanse moeder verklaarde op 8 juli echter dat bij MSD-Organon 4599 personen werken. Waar zijn de 200 arbeidsplaatsen gebleven? Navraag leert dat er na verkoop aan Schering-Plough zo’n 150 arbeidsplaatsen zijn overgeheveld naar het hoofdkantoor van SP in Houten. Verder zijn er de laatste tijd, zeker vanaf de aankondiging dat Merck de tent ging kopen (maart 2009) alleen tijdelijke contracten aan nieuwe medewerkers verstrekt. Allen die via een uitzendbureau zijn aangenomen, hebben op 8 juli ook te horen gekregen dat hun baan vervalt. Dat aantal komt nog eens bovenop het getal van 2175 vervallen arbeidsplaatsen. Verder wordt er binnen het bedrijf getwijfeld of Oss er is met het aantal van 2175. Het kunnen er minder worden, maar de algemene verwachting is toch dat het hoger gaat uitvallen.

Van alle 4599 medewerkers woont 31,6 procent in de gemeente Oss zelf; van de ruim duizend onderzoeksmensen die overbodig worden is dat 27,5 procent.


bron:  Brabants Dagblad | Auteur: Henk Snijders
Dit bericht is 1763 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!