Het gevoel van Organon

Nieuws

29-05-2011  Nijmegen wordt Europa's ketchupstad

Na de klappen bij onder meer Organon in Oss is er succes op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. De Amerikaanse voedingsmiddelenfabrikant Heinz gaat een nieuw Europees onderzoekscentrum bouwen in Nijmegen. Het nieuwe lab moet begin 2013 geopend worden en op termijn werk bieden aan ongeveer honderd mensen. Dat is een verdubbeling van het aantal dat al op de bestaande onderzoeksafdelingen in Nijmegen en Elst werkt. Die gaan op in het nieuwe centrum. Heinz wil niet zeggen hoeveel geld gestoken wordt in het nieuwe 'lab'. Wel gaat het volgens het bedrijf om de grootste investering in innovatie in de 140-jarige historie, en om het grootste onderzoekscentrum buiten de Verenigde Staten. Het nieuwe centrum biedt straks werk aan productontwikkelaars, onderzoekers en zogenoemde kwaliteitsmanagers. Die moeten sneller meer en betere nieuwe producten in de supermarkt zien te krijgen.

Heinz, vooral bekend van de ketchup, is ook eigenaar van diverse andere bekende merken zoals Honig, Venz, De Ruijter, Roosvicee en Brinta. De investering betekent ook honderd banen extra op het Europese hoofdkantoor van Heinz in Zeist, dat het onderzoekscentrum moet gaan ondersteunen. Het besluit van Heinz is bijzonder welkom. Bij de onderzoeksafdeling van Organon in Oss verdwijnen ruim vijfhonderd van de duizend banen. De ondernemingsraad wist radicalere ingrepen van de Amerikaanse eigenaar Merck met moeite te voorkomen. Het eveneens Amerikaanse Abbott sloot eind vorig jaar de onderzoeksafdeling van de vaccinfabriek in Weesp. Ook dat kost vijfhonderd hoogwaardige banen. Minister Verhagen van Economische Zaken reageerde dan ook blij. 'Dit is een versterking van onze ambitie om wereldwijd bekend te staan als kennisland. Het bewijst dat we tot de top behoren van de agrifoodwereld.'

Volgens Heinz is er 'flink gelobbyd' om het centrum in Nederland te vestigen, door onder meer het Netherlands Foreign Investment Agency, de provincies Gelderland en Utrecht en de gemeenten Nijmegen en Zeist. De aanwezigheid van andere kenniscentra rond voeding en gezondheid - het zogeheten Food Valley in Wageningen en Health Valley in Nijmegen en Arnhem - zou geholpen hebben. De agrofood-sector waarvan Heinz deel uitmaakt, is een van de negen 'topsectoren' die door het kabinet zijn aangewezen mogelijk in aanmerking te komen voor subsidie. Volgens Dany Jacobs, bijzonder hoogleraar industriële ontwikkeling en innovatie aan de Universiteit van Amsterdam, moet het belang van de stap van Heinz ook weer niet overdreven worden. 'Het is een succesje, maar het is van een andere orde dan Organon. Daar gaat het om fundamenteel onderzoek, dit is meer productontwikkeling voor de Europese markt. Heinz had ook al een onderzoeksafdeling hier. Maar het bewijst nog eens dat agrofood de sterkste en succesvolste sector van Nederland is, zoals ik twintig jaar geleden al zei.'

Heinz behoort naar eigen zeggen tot de mondiale toptien van voedingsfabrikanten. Het bedrijf telt 36 duizend werknemers en meldde deze week een omzet van 10,7 miljard dollar (7,5 miljard euro), en een recordwinst van 990 miljoen dollar (690 miljoen euro). Europa is goed voor eenderde van de omzet.


bron:  Volkskrant | Auteur: Wilco Dekker
Dit bericht is 2253 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op één na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!