Het gevoel van Organon

Nieuws

23-06-2011  Onderzoekers kunnen aan de slag in Oss

De vlag kan uit in Oss. Na oeverloos gesoebat blijven delen van Organon behouden. Nu moeten de onderzoekers bewijzen dat ze economische waarde kunnen creëeren. Donderdag 8 juli was een zwarte dag voor Oss. Het Amerikaanse farmaconcern Merck maakte bekend dochterbedrijf Organon in Oss te sluiten. Meer dan 2000 banen zullen verloren gaan. De Nederlandse polder ging op zijn achterste benen. De hakken gingen in het zand. De ondernemingsraad, de raad van commissarissen van Organon en natuurlijk de vakbonden. Allen verzetten zich hevig tegen het Amerikaanse plan om de Hollandse onderzoeksparel op te offeren.

Weinigen stelden de vraag wat de grote onderzoekstal van Organon in Oss de afgelopen 10 jaar aan innovaties had voortgebracht. Voor de Amerikanen blijkbaar te weinig. Na een maandenlange combinatie van onderhandelingen, een (bijna) overname en dreigende rechtszaken, zijn de partijen er nu uit, zo blijkt uit een uitvoerige reconstructie van het FD vanmorgen.

Er komt een life-sciencespark in Oss. Merck, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Oss leggen hiervoor €80 mln op tafel. De belangrijkste researchcapaciteit blijft daarmee behouden. Eerder werd de angel al uit de sanering van de ontwikkelingsactiviteiten gehaald nadat Merck besloot Oss te blijven gebruiken als ontwikkelingscentrum voor medicijnen in opkomende markten. De zo belangrijke geachte kruisbestuiving tussen onderzoek (nieuwe medicijnen) en ontwikkeling (bestaande medicijnen) blijft intact.

Nu ligt de bal bij de 540 onderzoekers die aan de slag gaan op het life-sciencepark. Zij moeten bewijzen dat ze wel degelijk bestaansrecht hebben en dat de oorspronkelijke saneringsplannen van Merck onterecht waren. Zij moeten kortom met innovaties komen die de Nederlandse farmasector weer een impuls kunnen geven en die de economie versterken.


bron:  Financieel Dagblad | Auteur: Roy op het Veld
Dit bericht is 1577 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!