Het gevoel van Organon

Nieuws

23-06-2011  Doorstart research Organon

Vrijwel niets staat de oprichting in de weg te van een life-sciencespark bij farmabedrijf MSD Organon in Oss. Voor de financiering van het park is circa euro 80 mln nodig. Dat bedrag is inmiddels binnen door toezeggingen van overheden en van Merck&Co, het Amerikaanse moederconcern van farmabedrijf Organon. it stellen bronnen in de zogenoemde 'taskforce', een werkgroep met vertegenwoordigers van overheid en bedrijfsleven. Die heeft de inrichting van het life- sciencespark de afgelopen maanden voorbereid.

Het Amerikaanse Merck heeft een bijdrage toegezegd van euro 40 mln, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Oss nemen de andere euro 40 mln voor hun rekening. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) levert naar verluidt geen financiële bijdrage. Het park is in principe bedoeld als vangnet voor 540 onderzoekers van Organon die eind deze maand op straat staan door het besluit van Merck van vorig jaar juli om de afdeling R&D (onderzoek en ontwikkeling van nieuwe medicijnen) van Organon te sluiten.

De onderzoekers kunnen in het park met een eigen bedrijf hun onderzoekswerk voortzetten, met steun van onder meer de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM). Bij de taskforce zijn circa 90 bedrijfsplannen ingediend waarvan zeker 20 van hoge kwaliteit, zo geven de bronnen aan. Organon is zelf al van een sanering gered door het bedrijf om te vormen tot een ontwikkelingscentrum voor bestaande medicijnen voor de opkomende markten. Nu ook het onderzoek kan 'doorstarten', blijft er in principe een combinatie van onderzoek en ontwikkeling in stand die kruisbestuiving van beide disciplines mogelijk maakt.

'Merck staat volledig achter de plannen voor het park', aldus een bron binnen de taskforce. Het concern stelt faciliteiten voor het park beschikbaar en geeft patenten van Organon in licentie. De Amerikanen hebben intussen ook de 'bibliotheek' met actieve medicinale stoffen van Organon - de facto de kern van het onderzoek - teruggezonden van de VS naar Oss. Een woordvoerder van Organon benadrukt dat alle werknemers 'erg enthousiast' zijn over het life- sciencespark. Een reactie op het nieuws over de financiering kan pas eind volgende week gegeven worden. Dan zal de taskforce naar verwachting het definitieve groene licht geven voor het park.

Dat is nog afhankelijk van het oordeel van verschillende commissies die zich over ingediende bedrijfsplannen buigen. Maar nu de financiering rond is, wat tot voor kort nog zeer onzeker was, verwacht niemand nog dat het park niet zal doorgaan. Merck zou zijn toezegging voor een financiële bijdrage hebben teruggetrokken als de overheden niet navenant zouden bijdragen. Het realiseren van de financiering van het park is de kroon op de oppositie die Organon de afgelopen twaalf maanden heeft gevoerd tegen het saneringsbesluit van Merck.


bron:  Financieel Dagblad | Auteur: Henk Engelenburg
Dit bericht is 1653 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!