Het gevoel van Organon

Nieuws

28-07-2010  Halvering Organon gevolg strategiekeuze Merck

Organon MSD in Oss heeft het afgelopen jaar alles in het werk gesteld om het nieuwe Amerikaanse moederbedrijf Merck te overtuigen van de eigen bijzondere kwaliteiten. Het heeft niet mogen baten. De sluiting van de volledige afdeling R & D (onderzoek en ontwikkeling), is volgens hoofd Ton Rijnders puur het gevolg van strategische keuzes op het hoofdkantoor in New Jersey. Rijnders (56) reisde de afgelopen maanden bijna continue op en neer tussen Oss en Amerika om de meerwaarde van Organon onder de aandacht te brengen. Hij werkt al 25 jaar bij Organon, waarvan sinds de overname in 2007 door het Amerikaanse Schering-Plough als hoofd R & D met 1000 medewerkers.

Vanaf het moment dat Merck in 2009 Schering-Plough overnam was duidelijk dat er een flinke saneringsronde zou volgen. Toch is het vooral de heroriëntatie van Merck op het hele R en D die Organon nu de das omdoet. Rijnders: “Dan gaat het niet om de voor- of nadelen van Oss, maar om de vraag hoe het bedrijf wereldwijd het beste de kennis en kunde in kan zetten. Dan wordt gekeken naar bezettingsgraad, faciliteiten en flexibiliteit. Uiteindelijk is daar een strategische keuze uitgekomen om in de toekomst te werken met een paar hele grote onderzoeksdivisies waarin alle geneeskundige gebieden bij elkaar zitten. Als er een andere keuze was gemaakt, was het ook voor Oss anders uitgevallen.”

Naar verluidt is de inbreng van de opperbaas R & D - de Amerikaanse Peter Kim - bepalend geweest voor de strategische keuze van de top van het concern. Verwoede pogingen van Rijnders om Merck op andere gedachten te brengen, vonden - gezien het besluit - ook bij Kim geen vruchtbare bodem. Wellicht speelde mee dat - gezien vanuit Merck - vrouwengeneeskunde over meerdere locaties verdeeld zat en niet zoals vaak beschreven, geheel was geconcentreerd in Oss. In de VS doet Merck ook onderzoek naar botontkalking bij vrouwen en het heeft er een vaccin tegen baarmoederhalskanker ontwikkeld. Beide activiteiten vallen onder Womens' Health.

Rijnders heeft het definitieve besluit naar eigen zeggen zo professioneel mogelijk proberen over te brengen naar zijn mensen. "Met respect en begrip voor de medewerkers en alle emoties die je bij zo’n boodschap kunt verwachten." Hij wil niet veel kwijt op de vraag hoe hij er zelf in staat. "Het was niet leuk en de dagen eraan voorafgaand waren in voorbereiding enorm hectisch." Hij zegt niet de illusie te hebben dat het besluit nog terug te draaien is. Maar hij kan zich goed vinden in de missie van de 700 medewerkers die vandaag onder leiding van de vakbonden naar het ministerie van Economische Zaken in Den Haag trekken. "Het is belangrijk dat Den Haag een bijdrage levert aan het instandhouden van de hoogwaardige werkgelegenheid hier."

Over de zwaar bekritiseerde afwezigheid van de Nederlandse overheid richting moederbedrijf zegt Rijnders: "Merck heeft zijn keuze gemaakt. Los van de overheden. Toch is er altijd een moment dat Merck zich achter de oren krabt en afvraagt wat de consequenties zijn van sluiting en hoe een en ander zich verhoudt tot andere factoren. Als de Nederlandse overheid op dat moment heel hard had geduwd, dan had dat zeker gegolden als een ‘omgevingsfactor’. Maar dat is helaas niet gebeurd."

Het gevolg is nu dat 1000 mensen bij R & D hun baan verliezen: biologen, chemici, informaticadeskundigen, laboranten, de secretariaten en de medewerkers van de afdeling Regulatory Affairs die zorgen voor de juiste dossiervorming vanaf het begin van het onderzoek naar een nieuw medicijn tot en met alle klinische studies en het goedkeuringstraject. Het zijn hoog opgeleide mensen die Oss en Organon willen proberen te behouden met de oprichting van een wetenschappelijke medische campus. "Dit wordt nu mijn missie", aldus Rijnders.


bron:  Brabants Dagblad | Auteur: Anita de Haas
Dit bericht is 1605 maal bekeken


Interessante kennis

Merck & Co is de op n na grootste leverancier van medicijnen in wereld. Hun streven is om hun markt uit te breiden naar groeimarkten zoals China, India en Japan. Een uitdaging want de wereldbevolking neemt snel toe!